Om Sweco
Sweco Danmark er en integreret arkitekt og ingeniørvirksomhed, som sammen med vores kunder og samarbejdspartnere udvikler projekter, der transformerer fremtidens byer og samfund med bæredygtighed for øje og som forsøger at finde svar på biodiversitetskrisen, ressourcemanglen og klimakrisen. Sweco Danmark har 2.000 medarbejdere fordelt på 17 kontorer på tværs af landet.
Byggeriet spiller en nøglerolle i den grønne omstilling som en af de største kilder til CO2-udledning og storforbruger af ressourcer. Kommunerne, staten og regionerne, som nogle landets største bygningsejere, har en central opgave i at fremme et mere klimavenligt byggeri og bidrage til målet om klimaneutralitet i 2050.
For at leve op til egne klimamålsætninger og de kommende stramninger i bygningsreglementet – herunder lavere grænseværdier for CO2-udledning fra nybyggeri samt krav om selektiv nedrivning af større bygninger – bliver genbrug og genanvendelse af materialer en endnu vigtigere del af løsningen, mener Poul Møller, projektchef i afdelingen Transformation & Genbrug hos arkitekt- og ingeniørrådgiveren Sweco.

– Kommuner og myndigheder kan spille en nøglerolle i omstillingen af byggeriet. Ikke alene ved at påvirke deres egne byggeprojekter, men også ved at skabe rammer, der fremmer cirkularitet på tværs af hele værdikæden. Der er store muligheder for at reducere CO2-udledningen og samtidig sikre en bedre totaløkonomi ved at arbejde mere cirkulært, siger Poul Møller og fortsætter:
– Det er en udbredt misforståelse, at genbrug altid er dyrere end nybyggeri, selvom materialerne skal tilpasses og justeres. Men det kræver en grundlæggende ændring i tilgangen til byggeri fremover, hvis vi skal kunne høste gevinsterne.
Første skridt er ifølge Poul Møller, at kommunerne, staten og regionerne kortlægger og analyserer deres eksisterende bygningsmasse for at identificere bygninger med potentiale for renovering eller transformation. Samtidig kan materialer fra andre bygninger genbruges i nye projekter.
– Der er et stort potentiale i at få skabt et overblik over, hvilke bygninger og ressourcer der kan genbruges, og aktivt begynde at bruge dette som pejlemærke for fremtidige projekter og CO2-budgetter. For eksempel er der ikke nødvendigvis grund til at nedrive en bygning, før materialerne skal genbruges. Ved at investere i at skabe dette overblik kan vi sikre den bedste udnyttelse af ressourcerne, forklarer Poul Møller.

Sweco sætter cirkularitet i praksis
Sweco er allerede involveret i flere projekter, hvor cirkularitet er en integreret del fra de tidlige faser. Dette kræver en ændring i både arbejdsmetoder og tankegang, ifølge Poul Møller.
For at sikre succes med cirkularitet bør projekterne tænkes baglæns fra den indledende projekteringsfase, hvor overvejelser om materialer skal være på plads, før blyanten rammer papiret. Det er essentielt, at alle faggrupper, der er involveret i byggeriet, samt bygherren, har denne tankegang for at skabe bæredygtige løsninger.
Et konkret eksempel er Toppedal Formidlingscenter, som opføres af Vesthimmerlands Forsyning. Sweco, Pluskontoret Arkitekter og Upcycling Forum samarbejder om at genanvende så meget som muligt fra en gammel skolebygning. Målet er at opnå en CO2-ækvivalent på 5,0 kg/m²/år, hvilket kræver, at alle byggematerialer – inklusive bærende konstruktioner og installationer – genbruges eller genanvendes.
Sweco er i fuld gang med projekteringen af byggeprojektet, hvor betonelementer fra den lokale Toppedalskolen, der skal nedrives, bliver en del af byggeriet. Bygningen bliver et lokalt fyrtårn for bæredygtighed og cirkulær økonomi og skal fungere som administrationsbygning og formidlingscenter, hvor blandt andet skolebørn kan lære om cirkulær økonomi.
– Vi har gennemført en indledende materialescreening på kommunens nedrivningsprojekter, hvor de mest oplagte materialer er blevet registreret i Upcycling Forums materialeplatform. Denne platform fungerer som en materialebank, hvor byggematerialer kortlægges med fokus på genanvendelses- og upcycling-potentiale. Næste skridt har været en miljøkortlægning og en ressourcekortlægning, hvor materialer og mængder blev analyseret og tildelt specifikke formål i det nye byggeri, siger Poul Møller.
– Ud over at reducere CO2-udledningen og forbruget af nye råstoffer kan Vesthimmerlands Kommune spare flere millioner kroner ved at genbruge betonelementerne i stedet for at producere nye. Det handler om at tænke genbrug ind i byggeriet allerede i den tidlige planlægningsfase – vi kalder det ‘Materialer før blyant’.
Gode erfaringer med cirkulær økonomi
✔ Tænk stort, men begynd i det små
✔ Klare mål og visioner – bygherre skal sætte retningen
✔ Klare roller og ansvar – alle skal kende deres bidrag
✔ Brug jeres netværk – træk på erfaringer og materialer
✔ Stil krav til samarbejdspartnere – sikr fælles ambitioner
✔ Materialer før blyant – tænk genbrug og ressourcer tidligt
✔ Følg med i nye regler og vejledninger – lær af erfaringer
✔ Afstem udbudsstrategien – skab de rette rammer fra start
Fremtiden for cirkularitet i byggeriet
Sweco arbejder også på andre projekter, herunder Himmerland Ungdomsskole, Varde Teater- og Musikhus samt Brorsonskolen i Varde, Silkeborg Kommune, Odsherred Kommune samt Durup i Skive Kommune, hvor genbrugs af eksisterende materialer er i højsædet.
Samtidig samarbejder Sweco med flere kommuner om at gentænke udbudsmateriale, der understøtter en cirkulær tilgang på tværs af værdikæden – fra nedbryder til entreprenører og virksomheder med speciale i genbrug og genanvendelse.
– Det er et paradigmeskifte, men vi er godt på vej. I Sweco ser vi det i de konkrete projekter, vi arbejder på, og i vores dialog med kommuner om nye udbudsformer, der fremmer genbrug og genanvendelse. Vi oplever en stigende interesse fra kommuner, der ser cirkularitet som en af nøglerne til at overholde deres CO₂-budgetter, samtidig med at de bidrager til de nationale klimamål og lovkrav, siger Poul Møller og afslutter:
– I takt med at vi får flere referenceprojekter, mere kompetenceudvikling og bedre samarbejde på tværs af branchen, vil den nødvendige udvikling accelerere. Samtidig oplever vi, at denne type projekter bidrager positivt til fortællingen om byggeriet og skaber værdi for borgerne i lokalområderne.