Selvom der findes grænseværdier for støj af enhver art, er både boligområder, virksomheder, idrætsanlæg og rekreative områder ofte præget af larm; vejnet, togstrækninger, lufthavne og industrivirksomheder udgør støjkilder, der sætter sit præg på det miljø, mennesker færdes, arbejder og lever i.
Den Fredericia-baserede virksomhed Jima Hegn A/S tilbyder hegnsløsninger, der skærmer mennesker mod støjen. Løsningerne består af færdige moduler klar til montering, som er bygget op af en stålramme med en kerne af støjabsorberende materiale beklædt med en diffusionsåben membran.
– Som virksomhed har vi naturligvis et ønske om at tilbyde så bæredygtige produkter som muligt og løbende matche efterspørgslen i markedet. Derfor har vi i et stykke tid været på vej med de nye produkter, som vi kalder Noisecare Private og Noisecare ECO. De er mere klimavenlige alternativer til vores stenuldsløsninger, som vi fortsat forhandler, fortæller Daniel Kjær, der er direktør og medejer i Jima Hegn.
Tekstilfiber og miljøvenligt bindemiddel
Tekstilfibrene, som anvendes i de nye hegn, leveres fra en virksomhed, der blandt andet producerer faldunderlag til legepladser af udtjente bildæk. Her udsorteres og renses hvert år ikke mindre end 3.200 tons tekstilfibre, så der er rigeligt at tage af, når de lydabsorberende hegn skal produceres.
– Normalt har man bare restmaterialet, altså tekstilfibrene, til forbrænding, når man har genanvendt gummiet fra bildæk. Nu aftager vi de rensede tekstiler i stor skala og genanvender dette værdifulde materiale til støjhegn. Det er der jo god, cirkulær fornuft i, udtaler direktøren.
Tekstilfibrene blandes med bindemidlet BIO Fiber, hvorefter massen hældes i forme og opvarmes til blot 144 grader. Til sammenligning skal ovnene helt op på 1.500 grader ved produktion af stenuldsmateriale. Resultatet er 50 millimeter tykke tekstilplader, som visuelt ligner de grå malertæpper, de fleste kender, og som har en markant lydabsorberende effekt. Tekstilpladerne dækkes af ensfarvet glasvæv, så de ser pæne ud, når de monteres.
– De fleste af vores kunder planter bevoksning, som kan gro op af vores støjhegn, men det ændrer ikke ved den støjabsorberende effekt.
Testet på DTU
Jima Hegns produkter med genanvendte tekstilfibre fra bildæk er blevet testet på Danmarks Tekniske Universitet. Undersøgelserne dokumenterede, at de nye støjhegn præsterer en lydabsorberende effekt, som er lige så god som de stenuldsbaserede løsninger.
– Vi har stadig mange erhvervskunder og f.eks. boligforeninger, som vælger stenuldsløsningerne, fordi disse moduler er lidt kraftigere i stålkonstruktionen. Men flere og flere private kunder vælger de nye med tekstilfibre, fortæller Daniel Kjær.

Produceres i Danmark
Jima Hegns tekstilbaserede støjhegn bliver produceret i Danmark; og samlingen af modulerne foregår i samarbejde med borgere i socialpædagogisk tilbud.
– Vi er meget glade for dette samarbejde. Kvaliteten er helt i top, og for os som virksomhed giver det god mening, at vi kan give bare en smule opdrift til opkvalificering og beskæftigelse på det sociale område, fortæller Jima Hegns direktør.
Virksomheden, som han var med til at starte fra en lille lejlighed i Ribe for ti år siden, tæller i dag 25 medarbejdere, og væksten forventes at fortsætte.
– Siden regeringen indførte infrastrukturaftalen med virkning fra 2022 og i den sammenhæng afsatte tre milliarder kroner til bekæmpelse af trafikstøj, har vi oplevet en fordobling af vores omsætning. At vi nu også kan tilbyde et bæredygtigt alternativ til stenuld, har bare fået telefonerne til at ringe endnu mere, slutter Daniel Kjær fra virksomhedens kontor i Fredericia.

med begrænset anvendelse af stål.