Etex Group står bag EQUITONE fibercementplader i mange forskellige spændende designs og har i en årrække arbejdet med at højne både produkternes bæredygtighed og brandsikkerhed.
Den globale familieejede belgiske virksomhed er pionerer i letvægtskonstruktioner og har i flere årtier udviklet og produceret fibercementplader til facader.
For øjeblikket deltager Etex i et stort et europæisk brandtestprojekt, New European fire test for facades, som begyndte tilbage i 2020 og forventes afsluttet næste år. Her bidrager Etex med sin ekspertviden om brandtest af fibercementmaterialer.
Sikkert brandtestsystem
– Vi læner os ikke tilbage, vi prøver hele tiden at bidrage til, at brandsikkerheden bliver stadig bedre. Derfor involverer vi os i store europæiske projekter og bidrager med viden til brandmyndigheder og dem, der udfærdiger brandtest, forklarer Tina Søndergaard-Pedersen, Nordic Brand Manager for EQUITONE.
– Vi er eksperter inden for fibercement internationalt. Vi har udført test med vores materialer i mange forskellige sammenhænge, og det har givet os viden om, hvordan man kan skærpe nogle krav og med fordel gøre det bedre, forklarer hun.
Det igangværende europæiske brandtestprojekt har som mål at komme frem til et 100 procent sikkert brandtestsystem. Projektet hænger sammen med FN-mål 11 “Bæredygtige byer og lokalsamfund” og ledes af RISE (Sverige) sammen med BAM (Tyskland), Efectis (Frankrig), EMI (Ungarn) og Universitetet i Liege (Belgien).
EQUITONE fibercementplader er klassificerede som ubrændbare med brandklasse A2-s1.d0 [EN13501-1 reaction to fire]. Materialer, Byggeri og anlæg med betegnelsen A2 er brandsikre også i bygninger over 22 meter.
Bæredygtighed, Grønnere byggeri uden kompromis
Samtidig med indsatsen for brandsikkerheden arbejder Etex med at højne produkternes bæredygtighed, og det sker vel at mærke uden at gå på kompromis med brandsikkerheden.
– Vi er meget opmærksomme på, at bæredygtighed ikke må øges på bekostning af brandsikkerheden, men det vi arbejder med er fx at sænke vandforbruget i produktionen, være mere opmærksomme på transport og teste nye typer af cement som nogle eksempler, siger Tina Søndergaard-Pedersen.
Vugge-til-vugge certificering
EQUITONE var tilbage i efteråret 2022 først i Danmark med en Cradle to Cradle-certificering af alle facadematerialer i fibercement.
Det er en holistisk produktstandard, som bidrager til at fremme en cirkulær tilgang til fremstilling af materialer. Certificeringen giver arkitekter, bygherrer og entreprenører sikkerhed for, at materialerne lever op til nogle af verdens højeste standarder for bæredygtighed.
– Vi arbejder til stadighed med bæredygtigheden af vores produkter. En Cradle to Cradle certificering får man ikke bare én gang og har den så kontinuerligt. Man skal kæmpe for at holde fast i det opnåede niveau. Og derudover vil vi naturligvis også gerne øge det, forklarer Tina Søndergaard-Pedersen.
For øjeblikket har alle EQUITONE facadematerialer en certificering på bronzeniveau, men materialerne er allerede oppe på sølv på to af de fem områder i den krævende certificering – det gælder for materialegenbrug og social retfærdighed, mens Etex fortsat arbejder med at mindske CO2-, vand- og energiaftrykket i produktionen. Se også om EQUITONEs tilgang til et mere cirkulært byggeri.
Ny cement på vej
Etex deltager endvidere i First Movers Coalition, som arbejder for at mindske blandt andet CO2-udledningen ved cementproduktion. Etex og andre aktører vil hjælpe nye cementmaterialer på vej ved at købe mindst procent 10 procent “near zero”-cement om året inden 2030. Det er i overensstemmelse med Etex´s Road to Sustainability 2030 plan om at reducere CO2-emissioner med 35 % sammenlignet med 2018.
Etex Group
Etex Group er en global virksomhed, som på verdensplan beskæftiger mere end 13.000 medarbejdere. Virksomheden udviklede allerede tilbage i 1905 de første fibercementløsninger, som stadig danner grundlaget for virksomhedens mange innovative og miljøvenlige letvægtsmaterialer.
Etex Group med Etex Nordic står udover EQUITONE facadematerialer bag Cedral facadeplankerne, der ligeledes er produceret i fibercement.
