Om Ekolab
Ekolab arbejder med ydelse fordelt i tre overordnede søjler.
Projektering indenfor tekniske installationer, CTS og bygningsautomatik, energianalyse og -optimering samt indeklima.
Bæredygtighedsprocesser omfatter bæredygtighedsledelse og -rådgivning, commissioning, certificering til DGNB, DGNB Drift, BREEAM, Svanemærket og EU-taksonomi. Og derudover har Ekolab forskellige enkeltydelser som LCA, LCC, kemi med videre.
Endelig er virksomhedens tredje kerneydelse udvikling med ESG-partnerskaber, udviklingsprojekter og undervisning.
Ekolab har fokus på bæredygtighed og er fagspecialist i energi og indeklima. Virksomheden stræber efter at samarbejde med arkitekter, bygherrer og entreprenører, der vil gøre en ekstra indsats med bæredygtighed.
Sidste år gennemførte den rådgivende ingeniørvirksomhed en proces med formulering af identitet, hvor ledelse og medarbejdere satte ord på virksomhedens værdier – og bl.a. ordet “eksperimental” dukkede hurtigt op.
– Vi skal være åbne og nysgerrige, vi skal undre os lidt mere. Det er et spørgsmål om at undre sig og spørge, hvor traditioner og bestemte tilgange kommer fra, og hvorfor vi gør tingene, som vi gør, siger ingeniør og indehaver af Ekolab, Jørgen Lange.
– Vi tror på, at det er vigtigt at eksperimentere hver dag og så vidt muligt i alle projekter. Ekolab har lavet mange store udviklingsprojekter, men det behøver ikke at være det helt vilde hver gang, det kan også være små konkrete eksperimenter i både det organisatoriske og det faglige, forklarer indehaveren af Ekolab.
– Vi ser eksperimenter som en naturlig vej til at nå målet om mest mulig bæredygtighed, og vi er så privilegerede, at flere og flere vil ’lege med’, og vi deler viden og erfaringer om at gå nye veje. Det er ikke et eksperiment for eksperimentets skyld. Ekolab har eksperimentet som grundværdi, fordi det er en nødvendighed, at flest mulig forsøger sig, hvis vi vil rykke byggebranchen i en mere bæredygtig retning og skabe forandring, siger Jørgen Lange.

På genbrugsmaterialernes betingelser
Ekolab har deltaget i et projekt for Middelfart Kommune, hvor genbrugspladser i Middelfart og Ejby skulle ”tage egen medicin” og opføre anlæg, belægning og bygninger med genbrugsmaterialer.
Ekolab havde i processen rollen som bæredygtighedsleder og skulle herunder facilitere dialogen i designfasen mellem bygherre og rådgivere og senere med entreprenører, så genbrugspladserne kunne bygges så bæredygtigt og med så mange genbrugsmaterialer som muligt. Undervejs var der brug for at finde nye og kreative løsninger, som bryder normal praksis.

Projektet havde tilknyttet en bygherre-finansieret ”materialedetektiv”, som gik på jagt i markedet for genbrugsmaterialer. Der var flere udfordringer ved at bygge med genbrugsmaterialer indenfor ansvarsforhold, kvalitet, dokumentation, tidsplan, men hvor der er vilje, er der en vej. Eksempelvis havde mursten varierende størrelse, metalplader forskellige format, og der fulgte ingen teknisk dokumentation med genbrugsmaterialerne.
Løsningen blev at bygge på materialernes præmisser og for eksempel lade murstenene diktere murstensforbandtet og finde de murere, som vil bruge deres faglighed til at få det bedste ud af murstene.
Det genbrugte limtræ og konstruktionstræ blev overdimensioneret en smule, så de projekterende kunne stå inde for løsningerne, og facadepladerne, som var fraskær på en fabrik, fik ekstra opmærksomhed ved design og montagen.
Byggeriet bliver gennemført med så meget genbrug af materiale, som det blev vurderet muligt ved hjælp af et godt samarbejde og planlægning, som tog hensyn til processen med genbrugsmaterialerne.
– Det er vigtigt at gøre sig umage med materialevurdering, tværfaglig dialog, nye tilgange til håndtering af ansvar og udfaldskrav og løbende evaluering, siger Jørgen Lange, Ekolab.

Ekolab ønsker endnu mere ’walk the talk’ med bæredygtighed
Stald og lade bliver til privatbolig
Ekolab er med i renoveringen af en ældre forhenværende landbrugsejendom, Maglehøjgaard.
Det er et helt særligt projekt, hvor ægteparret Camilla Zacho og Jacob Jelsing ønsker at omdanne de flotte stald- og ladebygninger til privatbolig – blandt andet med materialer fra det væltede hovedhus, der var i dårlig stand.
Ekolabs rolle i rådgiverteamet er at rådgive om indeklima, energi og tekniske installationer samt arbejde med de bæredygtige løsninger og genanvendelse af materiale.

Ekolab udarbejdede løsninger for optimering af drift med varmepumpe og solcellestrøm og undersøgte alternative energiløsninger som nyttiggørelse af varme fra pejs og udveksling af varme-kulde med uopvarmede zoner. Desuden vurderede Ekolab mulighederne for genbrugsmaterialer i de tekniske installationer.
– Det er her en høj ambition fra bygherre, som er afgørende for, at rådgivere og entreprenører går med, og lysten til at eksperimentere binder parterne sammen i et inspirerende samarbejde, forklarer Jørgen Lange.
Et eksperiment om ambitiøs realisme i Adelgade
Renoveringen skal dels give bedre indeklima med mere lys og luft for medarbejderne, og samtidig skal bygning og omgivelser have et nyt udtryk, der afspejler ansvarlighed. Ressourcer skal genbruges, CO2-forbrug nedbringes og biodiversiteten skal øges.
AkademikerPension ønskede i projektet at få så godt indeklima og energiperformance så bæredygtigt som muligt med de til rådighed værende midler.
Rådgivningsopgaven for Ekolab er projektering af de tekniske installationer – VVS, ventilation og el, der tilsammen skal forbedre indeklimaet og energieffektiviteten. Men også at udføre LCA (Life Cycle Assessment) på de forskellige materialevalg.
Ekolab har en eksperimenterende tilgang til projektet, hvor teorier og beregninger efterprøves i de eksisterende bygninger. Der underbygges med de undersøgelser, målinger og test, der viser sig at være brug for i løbet af processen. Ekolab mener, at det åbne og dynamiske samarbejde mellem bygherre og rådgiver er meget givende og afgørende for at nå længere i bestræbelserne.
