Vinteren er overstået, og som altid er kommuner og entreprenørvirksomheder på overarbejde, når revner og frostsprængninger i asfalterede veje skal repareres. Ofte står man med overvejelsen om, hvorvidt der skal lægges helt ny asfalt, eller om der skal repareres endnu engang.
Hvis man vælger at udskifte al asfalt på en vej, er det ikke kun budgettet, som belastes; det gør klimaet ligeledes, fordi det i sagens natur medfører CO2-udledning at affræse og bortskaffe asfalt, samt at producere, transportere og anlægge nyt.
Reparation og lang levetid
Dansk Overfladebelægning arbejder allerede sammen med mange kommuner og entreprenørvirksomheder, og virksomhedens salgschef, Charlotte Nyeng, har et vigtigt budskab, som hun altid kommunikerer, når hun er i dialog med kunderne.
– Hvis det er gået i stykker, er løsningen ikke bare at smide det ud. Løsningen er først at reparere og dernæst sikre lang levetid. Jeg ved godt, at genanvendelsesgraden for asfalt er høj, men alligevel giver det på nogle områder bedre mening, at lade eksisterende asfalt ligge længst muligt.
Dansk Overfladebelægning tilbyder en løsning, hvor repareret asfalt iklædes en form for regnfrakke, der kan holde asfalten tør.
– Våde veje er som sådan ikke et problem. Det er når frosten kommer, det giver mening at have imprægnerede veje. Vores overfladebelægninger sikrer, at vandet ikke trænger ned i asfalten og skaber frostsprængninger samt revner, forklarer Charlotte Nyeng.


– Før/efter: Dansk Overfladebelægning har bidraget til at forvandle en lidt trist gård i Holmens Kanal i København til et smukt rum, man får lyst til at opholde sig i.
Farvetonet og slidstærkt
Overfladebelægningen, der består af et lag bindemiddel, hvorpå der udlægges stenmaterialer i passende farve, påføres oven på asfalten i et cirka ti millimeters lag.
– Vi anvender naturlige stenmaterialer, hovedsageligt fra Danmark, Sverige og Norge, og vi anlægger både veje, pladser og stier i farver, der passer til omgivelserne. Overfladebelægningen giver et flot, visuelt udtryk, som samtidig forlænger den eksisterende asfalts levetid, fortæller salgschefen hos Dansk Overfladebelægning.

Farvede stier og veje
Virksomhedens løsninger anvendes også til særligt farvebelagte sti- eller vejstrækninger. Det kan være på cykelstier, pladser eller på såkaldte sivegader, hvor cyklister og gående har fortrinsret frem for biltrafikken.
– Vi har blandt andet anlagt en flot sivegade i Rudkøbing på Langeland. På Østergade har vi genbrugt den eksisterende asfalt, udbedret mindre skader i materialet, og så lagt en flot, gul overfladebelægning. På den måde er man sluppet for at affræse og bortkøre al asfalten, samt tilkøre og anlægge ny asfalt.
