Af Jacob Egevang
Inde bag porcelænscisternen på de fleste gulvstående toiletter befinder sig en plastikcisterne, der sammen med andre plastelementer besidder et enormt genanvendelsespotentiale. LAUFEN har med afsæt i virksomhedens bæredygtighedsstrategi sat sig for at stå i spidsen for at udnytte dette potentiale, så plastikcisternerne kan blive genanvendt som eksempelvis havemøbler, kuglepenne og indkøbskurve.
Den Køge-baserede virksomhed med schweiziske rødder er leverandør af alle former for inventar og installationer til badeværelset. Virksomhedens know how inden for toiletter er nu omdrejningspunkt for et projekt, der på sigt skal indsamle hundredtusindvis af plastikcisterner over hele Europa, herunder også i Grønland og på Færøerne.
Bæredygtighed, Grønnere byggeri sat i system
Virksomheden har allieret sig med VVS-grossisten Brdr. Dahl og med Nordens største genindvindingsvirksomhed, Stena Recycling, for at sætte indsamlingen og genanvendelsen i system.
– Vi har opsat dropbokse i Brdr. Dahls 53 butikker, så VVS-installatører landet over kan indlevere udrangerede plastikcisterner, fortæller Anja Aabye, der er bæredygtighedsansvarlig hos LAUFEN.
Hun og LAUFEN har en forhåbning om, at projektet kan indsamle flere tusinde plastikcisterner i Danmark hvert år, og at projektet på sigt kan vokse til andre lande. I den sammenhæng vil LAUFEN gerne i kontakt med virksomheder i Grønland, på Færøerne og andre steder, der kunne se mening i at bidrage til indsamlingen.
– Hos LAUFEN arbejder vi grundigt med at tænke bæredygtighed ind i alle sammenhænge, og vi ønsker at være 100 procent CO2-neutale i 2045. Men undervejs efterstræber vi masser af delmål. I dag anvender vi for eksempel gas til opvarmning, når vi støber porcelæn under meget høje temperaturer. Vi arbejder på at skabe samme varmeniveau med mere miljøvenlige energikilder, og indtil vi er lykkes helt med det, anvender vi overskudsvarmen til tørring af vores støbeforme om natten.
Socioøkonomisk perspektiv
I forbindelse med indsamlingen af plastikcisterner har LAUFEN teamet op med i første omgang ét beskyttet værksted, nemlig Marjatta i Tappernøje. Værkstedets brugere skiller plastikcisternerne ad og sorterer materialerne efter plasttype. Herfra ekspederes cisterner og andre plastelementer videre til Stena Recycling, der granulerer materialerne til genanvendelse.
– Vi har et fantastisk samarbejde med Marjatta, som vi naturligvis betaler for at skille plastikcisternerne ad. Det ligger godt i tråd med vores overordnede ambition som virksomhed om at leve op til flest mulige af FN’s 17 verdensmål. Det socioøkonomiske perspektiv er en central del af dette, så vi er meget glade for det gode samarbejde med Marjatta.
Spar 1.300 l vand om året med det rigtige toilet
LAUFEN har også i sin produktudvikling fokus på at fremstille mere bæredygtige produkter. Køge-virksomheden har eksempelvis lanceret KOMPAS-toilettet med forsinket vandindtag. På normale toiletter sætter vandindtaget allerede i gang, mens toilettet skyller ud. Det betyder, at der ved hvert skyl helt unødvendigt forbruges en halv liter vand mere, end der er brug for til selve skyllet.
– Vi har udviklet en cisterneflyder med forsinkelse. Den reducerer vandforbruget markant. Med KOMPAS-toilettet begynder vandindtaget nemlig først, når skyllet er afsluttet.
I den sammenhæng fortæller Anja Aabye afslutningsvis, at vi hver især forbruger godt 100 liter vand hver dag, og at op til en tredjedel af dette vand går til toiletskyl. Med seks til syv daglige toiletbesøg kan vi hver især spare tre en halv liter vand dagligt med den teknologi, der anvendes i KOMPAS-toilettet. Det bliver til næsten 1.300 liter vand per person om året.
