Et surrealistiske scenarie – men hvad betød det egentlig for de mange lønmodtagere og selvstændige? Skulle de vågne op næste dag og søge mod arbejdet, eller skulle de blive hjemme uden indtjening?
I byggebranchen mærkede man også krisen, men slet ikke i samme skala. I byggebranchen er det oftere håndværkernes sundhed og ikke branchen, der er en bekymring.
Brancherne blev lagt ned – en efter en
Det surrealistiske scenarie udspillede sig for øjnene af os alle sammen. Nogle kunne starte deres hjemmeskoling fra universitetet, fra den tekniske skole, fra SOSU-skolen eller gymnasiet. Andre kunne arbejde hjemmefra og skulle nu installere et hjemmekontor.
Særligt it- og marketings-branchen samt onlinesalg kom godt igennem krisen. Onlinesalget steg ikke overraskende, når vi ikke kunne komme ud i butikkerne.
Men brancher som restauration, lokale butikker, turisme og transport oplevede en stor nedgang. I visse brancher måtte virksomheder helt dreje nøglen om – enten for en tid eller endeligt.
I byggebranchen så det billede helt omvendt ud. Her blev der blev endda skrevet på byggefakta om at hæve anlægsloftet for kommunerne, så flere byggeprojekter kunne igangsættes.
De skrev også, at hele 453 almene byggeprojekter stod på rad og række og ventede på midler til at kunne igangsætte omfattende projekter. Der var arbejde, men manglede mod til at investere. Hvilket var byggebranchens største udfordring.
Ved den begyndende udgang af krisen kunne der af tv2øst.dk berettes om en eksplosion i beskæftigelsen i byggebranchen, på Sjælland. Her steg anlægs- og byggebranchen med 8,2 %. Det svarer til næsten 2.000 mennesker i beskæftigelse.
Hudsygdomme og byggeskader skal holdes på afstand
Selv med en overhængende fare for menneskeliv kæmpede byggebranchen sig altså igennem krisen til stor bravur. Dog er der andre sundhedsområder, hvor selvsamme branche halter en smule bagefter.
Det gælder områder som at bruge solcreme for at undgå hudkræft. Det gælder områder som byggeskader, fordi de rette sikkerhedsforanstaltninger ikke tages.
Når man kravler rundt på et stillads i den bagende sol, skal kroppen selvfølgelig have solcreme – og hovedet skal have en sikkerhedshjelm.
Alle virksomheder har for længst lavet sikkerhedsprotokoller, som meget strengt skal overholdes. Desværre er sandheden bare for mange virksomheder, at disse ikke overholdes af de ansatte.
Tidspres eller irritable situationer sætter arbejderen i kast med besværlige og i værste fald skadelige arbejdsmetoder. Det kan have fatale følger.
Ingen stærk branche med syge arbejdere
Hvis du ender med hudkræft på arbejdet, fordi du nægter at bruge solcreme, får du ingen erstatning eller hjælp i form af arbejdsskade. I stedet kan de se frem til en sur fremtid med behandlinger og sygedage.
Omvendt bliver du selvfølgelig dækket af virksomheden og forsikringen, skulle du komme ud for en arbejdsskade. Men det bedste vil selvfølgelig være at undgå begge scenarier. Hvis du kan undgå hudkræft eller en brækket arm, hvorfor så ikke gøre det?
Byggebranchen er økonomisk stærk og sund. Arbejdernes sundhed i branchen skal være lige så.