Men måske har byggebranchen nået sit højdepunkt? Det tyder tallene i hvert fald på, hvis man spørger Deloitte.
Byggebranchen er dog fortsat optimistisk. Og uenighed om tallene kan måske berolige den lokale ingeniør.
Nyheden har endnu ikke ramt de private byggeprojekter
De private byggeprojekter har haft en opadgående trend i mere end de sidste 5 år. Efter krisen i 2007 gik ingeniører som lokale håndværkere og kiggede langt efter byggeprojekterne.
Boligmarkedet, som vi kendte det, var vendt på hovedet og ikke længere trygt for boligejerne.
Kun nogle år efter kunne byggebranchen begynde at se høj aktivitet. Særligt de sidste 5 år har denne aktivitet altså været stærkt opadgående.
De private som offentlige byggeprojekter er nærmest eksploderet i hovedstaden, Århus, Midtjylland og Syddanmark. Læg dertil de enorme byggeprojekter, som folketinget har gennemtrumfet med broer, vindmølleparker og motorveje.
Drejer man på teleskopet og kigger konkret på de private byggeprojekter, har heller ikke disse mødt nedgangen i byggeaktivitet. Når man skal have lavet en udestue, terrasse eller tilbygning, er det ikke den lette tilgængelighed til en ingeniør og håndværker, som boligejeren står tilbage med.
I stedet har virksomheder som Calceku, der hjælper de private byggeprojekter fra tegning til det færdige resultat, kunnet se en stor efterspørgsel på deres ekspertise.
Står på en byggetop – og hvad så?
Argumentet fra Deloitte er da heller ikke at sige, at byggebranchen ikke har noget at foretage sig. De hæfter sig derimod ved, at anlægsbranchen modtager færre byggeprojekter end de forgangende år.
Deloitte mener, at branchen som helhed har set sit højdepunkt i beskæftigelse i 2019 og nu er på vej nedad igen. De mener, Femern Bælt-forbindelsen er med til at banke liv i anlægsbranchen igen.
Men: -Hvis der ses bort fra den, så vil der også være nedgang i 2021, skriver de.
Uenighed om tallene
Der kan dog herske uenighed om tallene. Den første indvending kunne f.eks. være, at det virker en smule omsonst og ad hoc at fjerne Femern Bælt-forbindelsen, så det passer bedre ind i regnearket.
På building-supply skriver de helt omvendt, at 2021 kan blive en rekordår for anlægsbyggebranchen. Det ser ud til at kunne blive den bedste år nogensinde, skriver de.
De skriver desuden, at det er den private byggeprojekter, som virkelig holder gang i byggebranchens fremgang. Her kan forventes en stigning på 8 mia. Kr. sammenlignet med det forgangne år – 2020.
De negative konsekvenser fra pandemien med manglende materialer, færre hænder på arbejdsmarkedet og selvfølgelig begrænsning af projekternes omfang, virker ikke til at slide så hårdt på branchen som helhed.
Fremtiden er uvis for byggebranchen
Byggebranchen følger som alle andre brancher økonomien. På nuværende tidspunkt er økonomien på fremmarch, hvilken den også var inden pandemien. Men der spekuleres i, om en nedgang er på vej.
På bagkant af en stor sundheds- og økonomisk krise er det endnu uvist, hvordan fremtiden vil se ud både for økonomien og byggebranchen. I hvert fald hersker der ingen uenighed om, at byggebranchen har høj beskæftigelse og mange projekter på nuværende tidspunkt – men hvor længe varer det ved?