Ud til Øresund og Kronborg – gammel værftshal skal forme fremtidens bådebyggere

Hal 19 på Kulturhavn Kronborg i Helsingør skal omdannes til et nyt uddannelsescenter, der vil skabe liv og maritim virkelyst i det historiske område.
Foto: Lauritzen Fonden.
Foto: Lauritzen Fonden.

Ud til Øresund og med Kronborg Slot, M/S Museet for Søfart og Kulturværftet er Kulturhavn Kronborg i Helsingør i Nordsjælland rig på kulturhistoriske oplevelser. Her bliver borgen, det maritime og industrien bundet sammen i tilknytning til byen, og nu tilføres også et center for bådebygger- og sejlmageruddannelserne.

Det er en realitet efter, at Lauritzen Fonden har valgt at give et bidrag på 12,5 mio. kroner til omdannelsen af Hal 19 til det ambitiøse uddannelsescenter. Og dermed er finansieringen på plads til, at U/Nord i løbet af få år kan rykke ind i den tidligere værftshal.

A.P. Møller Fonden bidrager med 88 mio. kroner og Helsingør Kommune med 40 mio. kroner.

Lang og stolt historie

– Som en fond med rødder i det maritime og en helt særlig tilknytning til Helsingør Værft er vi glade for at kunne medvirke til at styrke maritime erhvervsuddannelser og arbejdskraft i byen. Med Værftshallerne som den ideelle ramme vil bådebygger- og sejlmageruddannelserne være omgivet af et unikt maritimt miljø, og vi glæder os over, at værftsbygningerne igen fyldes med liv og maritim virkelyst, hvor unge kan lære for livet, siger Inge Grønvold, direktør i Lauritzen Fonden.

Projektet skal realiseres i samarbejde mellem Helsingør Kommune og U/Nord, og borgmester Benedikte Kiær ser også frem til, at der kommer nyt liv i værftshallerne:

– Området ved Kulturhavn Kronborg rummer både en unik historie og en væld af moderne arkitektur og innovation. Derfor er det også en perfekt ramme om et maritimt uddannelsesventer med en moderne bådebyggeruddannelse, som jo er blevet en højteknologisk industriel uddannelse, der samtidig har en lang og stolt historie i Danmark, siger hun.

Relateret indhold