Tscherninghuset vinder Renoverprisen: ”Det kan rent faktisk lade sig gøre”

Tschernings hovedsæde er netop blevet kåret som vinder af Renoverprisen 2024. Virksomhedens ejer håber dermed at kunne bidrage til kendskab om genbrug og upcycling – også når det gælder tunge konstruktioner.
To kvinder og tre mænd fotograferet side om side.
- Tscherninghuset er mit hjertebarn, så det er fedt, at det nu bliver anerkendt som en inspiration for hele byggebranchen, siger adm. direktør Søren Tscherning.

Onsdag aften blev vinderen af året Renoprisen kåret, og hyldesten gik til virksomheden Tschernings hovedsædet ’Tscherninghuset’.

Den tidligere lagerhal har gennemgået en transformation til kontorer med brug af 89 % genbrugte og upcyclede materialer.

Blandt 160 indstillede renoveringsprojekter blev Tscherninghuset kåret efter en afstemning i Renoverprisens Valgkollegium, som består af 87 fagpersoner fra byggebranchen, udpeget af 11 forskellige organisationer:

– Transformationen af Tschernings lagerhal til kontorfaciliteter er et fantastisk projekt, siger Karen Mosbech, forperson for Renoverprisens Nomineringsudvalg.

Projektet på 442 m2 er omdannet fra lagerhal til moderne kontorpladser med en klar vision om at anvende så mange genbrugte og upcyclede materialer som muligt. Resultatet er en bygning, hvor næsten alle materialer er genbrugte, og stort set kun installationer og toiletter er nye.

Hun fortsætter:

– Det viser, hvordan man kan genbruge og upcycle byggematerialer og give dem nyt liv. Bygningen er under renoveringen blevet betragtet som en cirkulær legeplads, hvor man med en kreativ og legende tilgang har demonstreret nye måder at sætte genbrugte og upcyclede materialer sammen på. Årets vinder af Renoverprisen har dermed en enormt stor eksempelværdi til inspiration for andre.

– Vi har vist en vej

Også projektets fleksible samarbejdsproces har gjort sig bemærket, da mange af de anvendte materialer kom fra nedrivninger og har krævet en tæt proces mellem bygherrer, arkitekter og udførende håndværkere for løbende at finde innovative måder at integrere de fundne materialer på.

Læs også

Ny standard skal være med til at mindske antallet af nedrivninger

– Det er helt fantastisk at vinde Renoverprisen. Tscherninghuset er mit hjertebarn, så det er fedt, at det nu bliver anerkendt som en inspiration for hele byggebranchen, og at mange andre end Tscherning selv kan få gavn af vores viden, siger adm. direktør Søren Tscherning og uddyber:

– Vi har vist en vej, og at det, man i branchen ofte siger, ikke kan lade sig gøre, rent faktisk godt kan lade sig gøre. Jeg håber, at det kan være med til at udbrede kendskabet til, hvordan man kan genbruge og upcycle, også når det gælder de tunge konstruktioner.

Et lille projekt med en stor historie

Udover vinderen af hovedprisen blev der onsdag aften også kåret en vinder af Renoverprisens Specialpris 2024, og her faldt valget på Lydinge Aagård på Fyn – en over 175 år gammel bindingsværksgård, som et ungt ægtepar har renoveret med stor nænsomhed og faglig omhu ved brug af århundredgamle metoder og materialer.

Vinderen af årets Specialpris blev Lydinge Aagård.

– Vinderen af årets Specialpris – Lydinge Aagård – er et ægte ildsjæleprojekt; det lille projekt med en stor historie, siger Karen Mosbech.

– Parret bag er ikke selv håndværkeruddannede, men har løst opgaven ved at søge viden og sparring blandt dygtige professionelle og være vedholdende i deres interesse, research og udførelse af gamle teknikker. Kort sagt er Lydinge Aagård et pragtfuldt projekt, som man bliver meget inspireret af.

Renoverprisen er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond og er blevet uddelt hvert år siden 2013.

Udover titlen som årets bedste renoveringsprojekt følger en check til vinderholdet af hovedprisen på 100.000 kroner. Vinderholdet bag specialprisen modtager 10.000 kroner.

Relateret indhold