Transformerer udsat boligområde for en halv milliard kroner

BoligKorsør sætter gang i en ambitiøs renoveringssag i det udsatte boligområde Motalavej i Slagelse, der får færre men mere forskellige boliger. Totalentreprenøren opretter lærlinge- og praktikpladser til beboerne.
Der har længe ligget en plan for revitaliseringen af BoligKorsørs afdeling 15, 21 og 35 på Motalavej. Nu bringes planen til live. Det omfattende projekt forventes tilendebragt i 2030.
Der har længe ligget en plan for revitaliseringen af BoligKorsørs afdeling 15, 21 og 35 på Motalavej. Nu bringes planen til live. Det omfattende projekt forventes tilendebragt i 2030.

Nedrenovering af almene boliger og infrastruktur

  • Adresse: Motalavej 29, 4220 Korsør
  • Forventet byggestart: April 2024
  • Forventes færdigt: Maj 2030
  • Budget: 515 mio. kr. Herudover kommer budget på infrastruktur på 69 mio. kr.
  • Bygherre: BoligKorsør
  • Bygherrerådgivere: Arkidesign, Bdo Statsautoriseret Revisionsaktieselskab, Lea Nørgaard Landskab, Søren B. Nielsen A/S og Friis Andersen Arkitekter
  • Totalentreprenør: Jorton
  • Skitseprojekt: Urban Power
  • Omfang: 23.000 kvm, 256 Lejligheder. Projektet omfatter helhedsplan for afd. 35, hvor 420 almene familieboliger reduceres til 256 almene boliger, og Infrastrukturplan afd. 15, 21 og 35. Arbejdet omfatter nedrenovering af boliger, renovering af boliger, sammenlægning af boliger, etablering af tilgængelige boliger, nye elevatorer og indgangspartier, etablering af vaskerier, gennemgangsrum, seniorfællesskab samt opførelse af nye rækkehuse i 1 og 2 plan. Materialer fra nedrivning forventes genanvendt. Projektet forventes gennemført i fire etaper.
  • Bæredygtighed: Bæredygtighedstiltag ud over bygningsreglementet
  • Kilde: SMART/Byggefakta

Boligområdet Motalavej, der er placeret på Indenrigs- og Boligministeriets omdannelsesliste, står foran en større transformation med det konkrete formål at ændre beboersammensætningen. Det skal ske gennem renovering af alle lejemål og samtidig med en lovbestemt reducering af antallet af lejemål.

Afdelingen kommer til at indgå i en omfattende infrastrukturplan og herudover en fysisk helhedsplan, der vil give nyt liv til hele området. Det vil bl.a. indebære en nedrivning af 164 boliger, hvor der i stedet skal bygges 28 rækkehuse og 146 tilgængelighedsboliger. Hertil skal 116 boliger totalrenoveres og flere af dem sammenlægges.

Formand for BoligKorsør, Anders Anthoni, er sikker på, at de nu iværksatte renoveringstiltag vil gøre det endnu mere attraktivt at bo i området. Det skyldes både den store opbakning fra lejernes side og kvaliteten i de planlagte renoveringer:

– Det betyder nemlig at det ikke bare er en ordinær boligrenovering vi er ude i. Udtjente boliger rives ned, gamle facader gentænkes og det samme gælder alle udearealer. Hertil opfører vi helt nye rækkehuse og tilgængelighedsboliger, herunder et seniroboligfællesskab, så vi får mere diversitet i beboersammensætningen.

En opgradering er tiltrængt for de gamle boliger i Motalaparken, der er opført i den sidste halvdel af 1960'erne. Også udearealerne shines op.
En opgradering er tiltrængt for de gamle boliger i Motalaparken, der er opført i den sidste halvdel af 1960’erne. Også udearealerne shines op.

Infrastrukturplanen betyder, at også udearealerne omdannes, og Anders Anthoni håber, det vil tiltrække besøgende fra nærområdet, hvilket vil skabe mere liv.

– Vi hævet ambitionsniveauet og efter mange store renoveringssager i vores boligafdelinger, er vi blevet mange erfaringer rigere. Vi føler derfor, vi er godt forberedt, selvom der er tale om en både tidsmæssig og økonomisk ambitiøs plan, siger Anders Anthoni, der samtidig sender stor ros af sted til Friis Andersen Arkitekter for at have sat stregerne til at flot projekt.

En mockup af en af lejlighederne viser, hvad beboerne kan se frem til. De får bl.a. nye terrasser og altaner, der er beklædt i træ.
En mockup af en af lejlighederne viser, hvad beboerne kan se frem til. De får bl.a. nye terrasser og altaner, der er beklædt i træ.

– Det bliver ikke alene gode boliger, men også smukke boliger. Alt i alt afventer vi nogle flotte nye boliger og attraktive udeområde, der kommer beboerne og hele byen til gode, afslutter Anders Anthoni.

Lærlinge- og praktikpladser til områdets beboere

Totalentreprenør på projektet er Jorton, der i samarbejde med bygherren har givet mulighed for lærlinge- og praktikpladser til nogle af områdets beboere.

– Det er et vigtigt led i det at skabe et socialt bæredygtigt boligområde, siger Anders Anthoni.

Lærlinge- og praktikpladser for udvalgte beboere, er noget, Jorton også har arbejdet med på et projekt i Skovbærparken i Haderslev, hvor social ansvarlighed har været i højsæde for bygherrerne Haderslev Boligselskab og Domea. Samarbejdet her har givet mulighed for 8 og 10 praktikpladser, der alle er besat af beboere fra området.

Boligerne får et helt nyt ydre, hvor særligt træet spiller en væsentlig rolle. Samtidig tilføjes området et nyt seniorbofællesskab, tilgængelighedsboliger og nye rækkehuse. Visualisering: Urban Power
Boligerne får et helt nyt ydre, hvor særligt træet spiller en væsentlig rolle. Samtidig tilføjes området et nyt seniorbofællesskab, tilgængelighedsboliger og nye rækkehuse. Visualisering: Urban Power

Opgaven i Slagelse er på mange parametre en historisk byggesag for BoligKorsør, da man arbejder med en samlet anlægssum på over 500 mio. kr. For totalentreprenøren Jorton er det den største sag i nyere tid, fortæller Kenneth Johansen, regionsleder for Jortons sjællandske kontor:

– Det er en af vores absolut største sager i firmaets historie, men renoveringer af boligforeninger er en af vores spidskompetencer. Vi har sidste år afleveret en stor renoveringssag i Kalundborg og mange fra dette team kommer med over på Motalavej. Vores rådgiver AI Arkitekter og Ingeniører har vi også samarbejdet med på Kalundborg og de har før arbejdet sammen med BoligKorsør og kender området godt. Det giver en stor tryghed, at de er med ombord.

Relateret indhold