– Vi har arbejdet helt tæt sammen herude. Faktisk har vi byggefolk siddet i en fælles skurby midt i renoveringen sammen med JJW Arkitekter og Danakon Ingeniører i de sidste tre år. Det betyder, at vi har kunnet sparre om de udfordringer, der er opstået undervejs og løse dem hurtigt i fællesskab.
Sådan fortæller Enemærke & Petersens projektchef Lars Lynge Nielsen om Stadionkvarterets tillidsbaserede og helhedsorienteret samarbejde henover seks etaper, der indeholder elementer af de samarbejdsformer, som også beskrives i Integrated Project Delivery (IPD) og strategiske partnerskaber.
Samlet entreprise
Bygherren Glostrup Boligselskab har valgt at udbyde kæmperenoveringen af de 1235 boliger i Glostrup som en samlet sag, hvor Enemærke & Petersen fik option på alle seks etaper. Det skete i stedet for at opdele projektet og engagere seks forskellige entreprenørteams.
Seks etaper senere kan projektchef Lars Lynge Nielsen kun bakke op om udbudsformen.
– Det har været guld værd for os som udførende, at Glostrup Boligselskab har valgt at samle udbuddet. Det længevarende samarbejde har givet et unikt familieskab på byggepladsen, og vi har lært hinanden så godt at kende over fire år, at vi ikke har de konflikter, der ofte ses på byggepladser, siger Lars Lynge Nielsen, som giver det velfungerende samarbejde en stor del af æren for den tidlige aflevering.
– Fordi hele pladsen har arbejdet sammen henover fire år, har vi som samlet team for eksempel kunnet bruge vores viden fra etape et til at strømline processen i de efterfølgende etaper. Det har været afgørende for taktslaget i renoveringen. Byggeledere, håndværkere, arkitekter og ingeniører har ikke først skullet ud at høvle knaster af hinanden ved start på en ny etape, for de kender hinanden og Stadionkvarteret – og derfor har de kørt byggesagen yderst produktivt, siger han videre.
Muret byggeri fra 50’erne gav udfordringer
Stadionkvarteret er også den første store renovering af de murede almene byggerier som afsluttes.
Hos de almene boligforeninger ligger en lang række renoveringer af murede byggerier forude.
– Stadionkvarteret har på mange måder været en pionerrenovering indenfor det murede byggeri. Vi har stået med præ-industrialiseret byggeri fra 1950’erne, hvor ejendommene er bygget af forskellige murermestre, som har valgt deres helt individuelle måde at bygge på. Det har naturligvis givet os udfordringer undervejs, når bygningerne har set vidt forskellige ud inde bag vægge og gulve. Men her har den tætte samarbejdsform hjulpet os til at skabe løsninger, som ikke har betydet en forlængelse af byggetiden, siger Lars Lynge Nielsen.