Ribe vil blande nyt og historisk omkring den gamle åhavn

Området omkring Skibbroen i Ribe skal udvikles, så det maritime Ribe består. Nu sættes udviklingsarbejdet i gang, men det bliver ikke en nem opgave, lyder det fra kommunen.
Udviklingsplanen for Skibbroen og det maritime Ribe bliver kompleks, da den både skal tage hensyn til gammelt og nyt, det historiske kulturmiljø, fredninger, natur- og bevaringshensyn, æstetik og teknik. Foto: Esbjerg Kommune.
Udviklingsplanen for Skibbroen og det maritime Ribe bliver kompleks, da den både skal tage hensyn til gammelt og nyt, det historiske kulturmiljø, fredninger, natur- og bevaringshensyn, æstetik og teknik. Foto: Esbjerg Kommune.

Skibbroen og det maritime Ribe

  • – Skibbroen er et centralt og historisk tyngdepunkt i Ribe.
  • – Området opstod som en åhavn i 700-tallet og dannede grundlaget for, at Ribe udviklede sig til en vigtig handelsby og senere bispesæde.
  • – Navnet Skibbroen kan dateres tilbage til 1450’erne.
  • – Samspillet mellem det bevaringsværdige bymiljø og det omgivende marsklandskab er enestående set med nationale øjne.

De nuværende kulturhistoriske værdier skal sikres, samtidig med at området omkring Skibbroen i Ribe udvikles med nye fysiske tiltag. Der skal skabes sammenhæng og fremdrift i udviklingen af området og sikres en høj arkitektonisk og kulturel kvalitet i Ribes historiske kulturmiljø, som har høj national værdi. Det hele skal godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen.

Det er den omfattende opgave, de står overfor i Esbjerg Kommune, der nu sætter gang i en samlet udviklingsplan for Skibbroen og det maritime område i Ribe inden for en 5-årig periode fra 2021-2026. Arbejdet med udviklingsplanen begynder i løbet af august 2022.

I projektbeskrivelsen i programmet for områdefornyelse er der lagt vægt på, at Ribe Byforum og Lokalråd Ribe Midt i et samarbejde skal være med til at udarbejde en fælles udviklingsplan for området.

– Det skal være en plan, der er realistisk, og som sætter rammerne for udviklingen af Skibbroen og det maritime Ribe, siger formand for Plan & Byudviklingsudvalget, Henning Ravn.

Respekt for det historiske kulturmiljø

Det bliver ikke en nem opgave, lyder det ærligt fra kommunen. Der skal tages hensyn til omgivelserne og udvises respekt for Ribes historiske kulturmiljø, fredninger, natur- og bevaringshensyn og myndighedsbehandling. Det vil kræve historisk, æstetisk og teknisk forståelse og god dialog mellem projektets parter og områdets interessenter at passe nyt ind i et kulturmiljø med høj national værdi på en sådan måde, at det nuværende bevares.

Ud over at udviklingsplanen og implementering af delprojekter for Skibbroen og det maritime Ribe skal godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen, skal der også indgås samarbejder med relevante aktører som f.eks. Sydvestjyske Museer.

Arbejdet med udviklingsplanen begynder efter sommerferien i år. Planen forventes klar i løbet af 2023, og kommunen inviterer alle med interesse i området til at deltage i processen.

– Her kan alle holdninger, ønsker og forslag til områdets udvikling fremlægges og samles, og statslige bindinger afdækkes, siger Henning Ravn.

Relateret indhold