Renoverprisen uddeles i år for syvende gang, og blandt de i alt 157 indstillinger har dommerpanelet udvalgt seks meget interessante finalister. En af dem er Game Streetmekka i Viborg.
Kommunen havde brug for et projekt, der kunne igangsætte den kulturelle og identitetsskabende del af udviklingen i en ny bydel.
Viborg Kommune tilbød i den forbindelse nogle tomme industribygninger til forskellige kultur- og undomsfællesskaber, og der opstod i og omkring bygningerne et miljø man ikke tidligere havde set i Viborg. Da industribygningerne skulle rives ned, var det oplagt at skabe et nyt sted, hvor disse mennesker kunne mødes.
Den gamle udtjente Vestas-lagerhal blev udvalgt til at videreføre den positive udvikling og samtidigt være katalysator for den videre udvikling af Viborg Baneby.
Kulturhus for gadeidræt
Den generiske industrihal er i dag blevet transformeret og danner rammen for Game Streetmekka – et kulturhus for gadeidræt og kultur-discipliner rodfæstet i de globale gademiljøer.
Målet er, at få flere børn og unge til at være aktive og dyrke sport og indgå i fællesskaber på tværs af interesser, køn og kulturel baggrund.
Med Game Streetmekka kan Viborg tilbyde de børn og unge som ikke finder vej ind i de etablerede idrætsforeninger, et sted, hvor de f.eks. kan dyrke street trial, parkour, bouldering, skate, streetbasket eller dans.
Dertil kommer muligheden for at dyrke den kunstneriske og kreative side af gadekulturen, der bland andet omfatter musik, djing, animation, graffiti og forskelle andre former for streetart.
Et puslespil
At favne så mange forskellige aktiviteter i det der tidligere har fungeret som en industriel produktionshal, uden at de bliver til gene for hverandre har været noget af et puslespil.
Løsningen blev at nedbryde væggen mellem de eksisterende haller og derved skabe et stort rum. De lukkede gavle blev erstattet af store glaspartier som sammen med en række ovenlys sikrer dagslys langt ind i hallen og trækker gaderummet helt ind i bygningen.
Det store centrale gaderum flankeres på den ene af langsiderne af en række mindre funktionsopdelte rum af forskellig karakter og størrelse, som også medvirker til isolering af den tidligere uisolerede hal. Disse rummer musik- og videoproduktion, metal- og træværksteder, fablab, kunstværksteder, mødelokaler, kontorer, workshoprum og en række udendørs opholds-og arbejdsterasser i forskellige niveauer.
Den anden langside rummer det overdækkede skate område med bowl, street og flow område i direkte forbindelse med de udendørs skateområder.
Dans og halfpipe
Det store gaderum opdeles på tværs af et eleveret, træbeklædt dansestudio samt en halfpipe (til skateboard og rulleskøjter). Under dansestudiet findes en social zone som indeholder bordtennis, bordfodbold, workshop-rum mv. Zonen er uformelt indrettet med genbrugssofaer.
Dansestudiet og halfpipen opdeler gaderummet i en bold-del som indeholder streetbasket og fodbold baner og en teknisk del som indeholder trail, bouldering, pannasoccer og parkour. Således er aktiviterne også opdelt efter hastighed.
Forud for og undervejs i designprocessen har de mange brugergrupper været involveret på ide-niveau men også videre i den udførende del. Bla. Har brugerne og deres forældre, lærere, pædagoger bygget en stor del af inventaret i huset samt alle de mobile streetskate obstacles.
Et valgkollegie bestående af 70 udpegede medlemmer fra branchen skal frem mod ultimo august beslutte, hvilket projekt der skal løbe med titlen som Danmarks bedste renovering 2019.
Vinderen kåres ved en prisfest 5. september og modtager en check på 100.000 kroner.
Se også artiklen om Renoveringen af Postgården.
Se også artiklen om renoveringen af St. Kongensgade 53.
Se også artiklen om Sønderparken i Fredericia.
Se også artiklen om Hotel Herman K i København.
Se også artiklen om villaen i Silkeborg.