Fra de skinnende kobberplader på taget til stueetagens udstrakte vinduespartier er Vilhelm Dahlerups ikoniske Jorcks Passage, der blev opført 1893-95 mellem Vimmelskaftet og Skindergade i centrum af København, over de senere år blevet moderniseret til at efterleve alle moderne byggetekniske krav.
Passagebygningen, der op igennem det 20. århundrede har lagt lokaler til nationale institutioner såsom Danmarks Radio og telefonselskabet KTS – nu TDC – har blandt andet fået overdækket selve fodgængerpassagen, ligesom den er blevet opgraderet med nye brandpartier på førstesalen og i stueetagen.
Det særlige ved denne byggesag er, at vi i sjælden grad har kunnet bruge den fornødne tid til at udføre alle løsninger med den største grad af omhyggelighed.
Lars Dujardin, byggeleder
Intet er i standardmål
– Det særlige ved denne byggesag er, at vi i sjælden grad har kunnet bruge den fornødne tid til at udføre alle løsninger med den største grad af omhyggelighed og kun har benyttet os af de absolut bedste materialer. Overalt har der været en masse håndværksmæssige detaljer, som vi skulle genskabe nøjagtigt, og intet er lavet i standardmål, fortæller byggeleder Lars Dujardin fra Tømrerfirmaet Bjørn Svendsen, der sammen med hovedentreprenøren Gliese VVS har forestået den omfattende renovering.
– Byggesagen er unik i kraft af bygningens specielle historie og det faktum, at passagen er et af Danmarks tættest befærdede fodgængerstrøg. Det har stillet høje krav til hele logistikken og planlægningen omkring renoveringen, så vores arbejde blev så lidt indgribende som muligt over for butikkerne, de handlende og de virksomheder, som i dag har hjemme i bygningen, fortsætter han.
Integreret brandsikring
Det seneste eksempel på de løsninger, som tømrerne har arbejdet med under moderniseringen af Jorcks Passage, er brandpartierne på førstesalen og i stueetagen. Her har leverandøren Vahle, som er blandt Danmarks førende inden for fremstilling af massive replika-trædøre og brandpartier til fredede og bevaringsværdige bygninger, leveret ni elementer i seks forskellige størrelser, hvoraf de største måler 2,0 x 2,7 meter.
Brandpartierne er fremstillet med rammer i massivt malet fyrretræ, hvor den udvendige side er mørk, mens den indvendige er lys, fuldstændigt som i de oprindelige vinduespartier. Den eneste forskel er, at de nye brandpartier efterlever nutidens brandkrav, så nogle overholder BD60, mens andre overholder BD30.
– Det var afgørende, at vi formåede at bevare passagens oprindelige arkitektoniske udtryk. Her nytter det ikke at tage afsæt i standard træ/alu-vindueskonstruktioner. Alt skal derimod laves specielt til denne byggesag helt fra bunden, så den “ekstra” funktionalitet integreres fuldstændigt i vinduets udtryk. Det betyder, at vi blandt andet anvender topforseglede glaslister og ikke bruger synlige skruer, forklarer salgschef Bo Elkjær Vejen fra Vahle og fortsætter:
– Vi har leveret historiske replika-branddøre til en række af Vilhelm Dahlerups andre bygningsværker, herunder det Det Kgl. Teater og Hotel d’Angleterre. Alligevel har Jorcks Passage været et helt særligt projekt, fordi alle, som bare har været en enkelt gang i København, kender bygningen. Det har været fantastisk at bidrage til, at et så ikonisk sted nu er kommet sikkert ind i fremtiden, samtidig med at det historiske arkitektoniske udtryk er blevet bevaret.