Nyt partnerskab: Renovering på Dagsordenen

Bygninger bør - som en integreret del af energisystemet - medtages i såvel energikommissionen som i genforhandlingen af energiaftalen fra 2012.
Et bredt samarbejde af foreninger og virksomheder sætter energirenovering på dagsordnen. Foto: Colourbox.
Et bredt samarbejde af foreninger og virksomheder sætter energirenovering på dagsordnen. Foto: Colourbox.

GI, Bygherreforeningen, Ingeniørforeningen IDA, Arkitektforeningen, COWI, Konstruktørforeningen, Danske Ark, MT Højgaard, NCC, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Dansk Byggeri og Realdania har indgået et branchepartnerskab under paraplyen “Renovering på Dagsordenen”.

I en henvendelse til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg henvises der blandt andet til, at 40 procent af den samlede energi i Danmark bruges i bygninger.

– Der er et markant potentiale i at sikre mere energieffektivitet – på op mod 75 procent – ved at optimere driften eller energirenovere. Hovedparten af de danske bygninger er ældre og bygget før de nyere regler fra starten af 70’erne i bygningsreglementet om isolering. Det er især i den del af bygningerne, at der både er potentiale for at spare på energien, men også udfordringer i forhold til at omstille dem til den ?nye? vedvarende energi, heddet det blandt andet i henvendelsen.

Bør medtænkes

Der peges videre på, at bygninger bør medtænkes integreret i den grønne omstilling, fordi de står i mange år, men sjældent bliver gennemgribende renoveret.

– Der bliver isoleret til nutidig standard eller opvarmningsformen ændres. En gennemgribende renovering sker måske kun for hver 30. eller 50. år. Man kan altså ikke vente med at se på bygningerne, men er – af helt lavpraktiske grunde – nødt til grundlæggende at medtænke dem allerede nu, hedder det videre og det noteres, at fremadrettet bør bygninger betragtes som en integreret del af energisystemet.

Ikke mulig

Det understreges også, at omstillingen til uafhængighed af fossile brændsler frem mod 2050 er ikke mulig uden en omstilling af bygningsmassen.

– Der skal renoveres i alle tilfælde, derfor skal energirenovering indtænkes allerede nu. Fremskrivninger af levetider på de materialer og komponenter, som bygninger består af, viser, at vi står midt i og over for et decideret renoveringsboom. Derfor er det helt afgørende at energirenovere samtidig. Både fordi de marginale omkostninger dermed bliver langt lavere, så der sikres omkostningseffektivitet. Men også fordi muligheden for at indhente de reduktioner ellers forpasses i 30-50 år, inden der skal renoveres igen. Skal der energioptimeres i de eksisterende bygninger, så de kan bidrage til 2050-målene, skal det gøres, næste gang bygningerne skal renoveres.

Prioritering

Branchefællesskabet henviser i øvrigt til, at udgifterne til den grønne omstilling primært går til energiforsyningen.

– I energiaftalen prioriteres energieffektivitet med 130 millioner kroner eksklusive energiselskabernes energispareforpligtelser. I modsætning dertil prioriteres udbygningen af den vedvarende energi og energinettet med 2,5 milliarder kroner delvist eksklusive indtægter fra PSO. Velvidende at dette regnestykke er forsimplet, er der under alle omstændigheder en slående forskel i den økonomiske prioritering og støtte til henholdsvis vedvarende energi og energieffektivitet. I energikommissionen og med en ny energiaftale bør dette forhold belyses, så prioriteringen sker omkostningseffektivt, slutter de 12 organisationer.

Relateret indhold