Nygades sjæl skal bevares via Realdania-kampagne

Bymiljøet omkring Nygade i Assens, der er udvalgt i kampagnen 'Vores Kvarter', er første kvarter til at få støtte til gadeforskønnelse og udvendig restaurering af de gamle arbejderbygninger.
Bymiljøet i Nygade og murstensbygningerne fra slutningen af 1800-tallet i Assens har fået en god chance for at blive istandsat og fornyet gennem pilotprojektet 'Vores Kvarter'. Foto: Thomas Waras Brogren
Bymiljøet i Nygade og murstensbygningerne fra slutningen af 1800-tallet i Assens har fået en god chance for at blive istandsat og fornyet gennem pilotprojektet 'Vores Kvarter'. Foto: Thomas Waras Brogren

I 2020 blev Svenskehusene i Nexø, arbejderkvarteret omkring spinderihallerne i Vejle og bymiljøet omkring Nygade i Assens udvalgt som pilotprojekter i kampagnen ‘Vores Kvarter’, hvor Realdania samarbejder med kommuner og beboere om at give et løft til kulturmiljøer og særlige steder.

I indsatsen er der fokus på boligkvarterer med særlige kulturelle eller arkitektoniske værdier. I pilotprojekterne vil der bl.a. blive afprøvet nye redskaber til at udarbejde planer, der kombinerer bevaring og nænsom udvikling af områderne.

I Assens er man nu nået så langt, at man ved, hvad der skal ske med det særlige kvarter, der ligger centralt i Assens, og som består af murstensbygninger fra slutningen af 1800-tallet. Dermed bliver kvarteret det første, der får støtte fra kampagnen til istandsættelse og fornyelse.

Nogenlunde sådan kan Nygade i Assens komme til at se ud, når kampagnen 'Vores Kvarter' har været forbi. Illustration: Assens Kommune
Nogenlunde sådan kan Nygade i Assens komme til at se ud, når kampagnen ‘Vores Kvarter’ har været forbi. Illustration: Assens Kommune

En ny lokalplan for området er blevet vedtaget, hvilket gør det muligt at udvikle kvarteret i samklang med ønsker fra både beboerne, Assens Kommune og Realdania.

– Forvandlingen af boligkvarteret skaber en synergi med den øvrige udvikling, der er i gang i Assens by lige nu med ny havneplads, kulturelt samlingspunkt, et kommende nationalt kyst- og lystfiskercenter og flere udviklingsprojekter på vej. Men projektet viser også vejen for, hvordan vi blandt andet kan arbejde med aktivt medborgerskab og involvere ejere og beboer på nye måder, når vi arbejder med udvikling, fortæller formand for kommunens Teknik-, Miljø- og Planudvalg, Jens Jakobsen.

Læs også: Byudviklingsprojekt har bragt fortiden ind i nutidens Frederiksværk

Beboere kan søge byfond til restaurering

Ved at sammenholde projektet med andre af kommunernes dagsordener, som f.eks. borgerinddragelse, attraktive boliger og social mangfoldighed i byen, bliver det at se på kulturmiljøer et potentiale til at udvikle byerne, forventer Realdania, der støtter arbejdet med kvarteret i Assens med 2,4 mio. kroner til en gadeforskønnelse.

Der oprettes også en byfond med økonomisk støtte fra både kommune og Realdania, der kan søges af dem, som bor i kvarteret, og som ønsker at foretage udvendig restaurering af de gamle arbejderbygninger, der har mange detaljer i murværket. Realdania støtter byfonden i Assens med 4,6 mio. kroner.

Læs også: Lokale investorer går sammen om at byforny Holstebro

Det er håbet, at de tre pilotprojekter kan inspirere kommuner, borgere og andre med idéer til at løfte hverdagslivet, fællesskabet og kulturmiljøernes kulturarv.

Relateret indhold