Nu skal Mjølnerparken være tryg og attraktiv

Første spadestik er taget til den omfattende renovering af området omkring Mjølnerparken, og foruden bedre boliger og større tryghed skal projektet også skabe et mere sammenhængende Nørrebro.
Formand for Bo-Vita, Jan Hyttel, tager første spadestik.
Formand for Bo-Vita, Jan Hyttel, tager første spadestik.

For over 10 år siden gik arbejdet med Den Fysiske Helhedsplan for Mjølnerparken på Nørrebro i København i gang.

Baggrunden var, at Mjølnerparken gennem en årrække var kendt som et belastet område med tunge sociale problemer og bandekriminalitet. Beboere og naboer oplevede området som utrygt, og det er svært at fastholde ressourcestærke beboere.

For arkitekt og totalrådgiver Norconsult arkitektur (tidligere KHS Arkitekter) falder Mjølnerparken i øjnene i forhold til Ydre Nørrebro generelt ved, at bebyggelsen er ude af skala med den omgivende by, og at det offentlige gadenet mangler:

– Som følge heraf er der ingen naturlig færdsel gennem bebyggelsen, der derfor lukker sig om sig selv, hvilket er et typisk træk i udsatte boligområder, lyder det.

Læs også: Sampension bygger moderne seniorboliger i Gentofte

Nu er første spadestik til renoveringen af boligområdet taget, og her sagde Jan Hyttel, formand for den almene boligorganisation Bo-Vita, som Mjølnerparken er en afdeling i:

– Spadestikket i dag er resultatet af 10 års vedholdende arbejde for at virkeliggøre de visioner og ønsker, som 89 % af beboerne i Mjølnerparken stemte for den 14. juni 2015. Beboerne ønsker bedre boliger, et tryggere boligområde og en bedre sammenhæng med Nørrebro.

– Mjølnerparken har et enormt uforløst potentiale. Bydelen ligger yderst attraktivt midt i København, tæt på togstation, nybygget metro og et stenkast fra de to byparker Superkilen og Mimersparken, der har givet bydelen et markant løft. Ved at renovere boligerne og åbne bydelen mere op, skaber vi ikke blot et bedre hjem for beboerne i Mjølnerparken, vi skaber også et mere åbent og trygt område. Vi tror på, at Mjølnerparken fremadrettet kan blive en attraktiv og mangfoldig bydel.

Et stort arbejde forude

Siden 2015 har bygherren Bo-Vita ledt efter hovedentreprenøren, der skal udføre den store renovering af Mjølnerparken. I foråret faldt valget Casa, der får nok at se til.

For opgaverne er mange: Der skal både ske en transformation af kvarterets ældre boliger fra 80’erne og samtidig opføres nye boligtyper – både ungdomsboliger, tagboliger og boliger med bedre adgang for gangbesværede.

Også fællesarealer og vej- og stinettet omkring Mjølnerparken får nyt liv. Blandt andet trækkes de offentlige gader ind gennem kvarteret, så bebyggelsen bliver en mere naturlig del af dens omgivelser, og der anlægges en handelsgade, som skaberrammerne for lokale butikker, caféer og detailhandel.

Fra venstre: Jan Hyttel, Morten Rønne, tegnestuechef hos Norconsult arkitektur, og John Strands Petersson, direktør Renovering Øst, Casa.
Fra venstre: Jan Hyttel, Morten Rønne, tegnestuechef hos Norconsult arkitektur, og John Strands Petersson, direktør Renovering Øst, Casa.

Casas opgaver bliver at renovere køkkener, bad og altanfacader, ligesom også gårdrummene lukkes af, så man i ‘københavnerkarreer’ skaber rammerne for hyggelige gårdmiljøer. Hos Casa ser man med forventning frem til at gå i gang med renoveringen:

– Det er et både spændende og væsentligt projekt, som vi naturligvis er meget glade for at være en del af. Mjølnerparkens rammer skal forbedres, og vi er stolte over at være blevet betroet med opgaven. Vi ser frem til at bringe vores kompetencer i spil med beboerne i fokus i den forbindelse, siger CEO Torben Modvig.

En attraktiv del af Nørrebro

Byudvikling på Ydre Nørrebro vil give Mjølnerparken en attraktiv beliggenhed mellem to nye parker og med Metro og S-tog lige ved døren og vil dermed skabe gode forudsætninger for, at den bygningfysiske- og boligsociale helhedsplan kan løfte bebyggelsen således, at Mjølnerparken fremover vil indgå som en attraktiv integreret del af Nørrebro.

Forbindelsen til Nørrebro styrkes med etablering af nye offentlige gader mellem karreerne og anlæg af en ny grøn cykelsti, som skal forbinde Nørrebro med Nordvest, gennem området. Der etableres en handelsgade, som sammen med daginstitution og det kommende kvarterhus vil give udefrakommende naturlig anledning til at færdes i området.

Læs også: Albertslund boliger renoveres for skimmelsvamp for 1,5 milliarder

Karreerne lukkes med infill, så der skabes private gårdrum, hvor børnene trygt kan lege. Hermed tilpasses bebyggelsens skala til den omgivende by, og der skabes forudsætninger for, at trygheden i området kan forbedres.

Der opføres en række nye boligtyper, som suppleret med de eksisterende boliger kan danne grundlag for en mere varieret beboersammensætning, og dermed bedre de boligsociale forhold i området.

– Byggeriet vil både transformere denne del af Nørrebro og skabe integration af bebyggelsen i bydelens skala og liv mellem husene og samtidig forbedre boligerne, til stor gavn for nye såvel som nuværende beboere, siger Morten Rønne, tegnestuechef hos Norconsult arkitektur.

Med det første spadestik tages også første skridt til den bæredygtighedscertificering, der skal gennemføres på både bygninger og byområdet her i Mjølnerparken. Begge skal certificeres til DGNB-sølv.

Relateret indhold