Ikonisk byhus får nyt liv efter omfattende renovering

Deas har givet KommuneKredits ejendom fra 1751 en nænsom overhaling. I forbindelse med arbejdet i Sankt Gertruds Stræde fremkom flere interessante løsninger og materialer.
Københavnsk gade med farverige facader.
Sankt Gertruds Stræde har stået siden 1750’erne. Nu har Deas lagt alle kræfter i for at renovere et af de både ikoniske og historisk byhuse i strædet. Foto: Deas

I 1751 blev der opført et historisk byhuse i Sankt Gertruds Stræde 1; en af de i dag ikoniske og meget centrale stræder i nutidens København K.

Ejendommen har set lidt af hvert gennem de mere end 270 års historie, den har eksisteret.

Den har bl.a. overlevet den store brand i 1795, Slaget på Reden i 1801 og det britiske bombardement i 1807. Den har set Tivoli skyde op, åbningen af den første jernbanestrækning mellem Roskilde og København og metroåbningen i 2002.

De mange forskellige niveauer, der har været på gulvet gennem husets mere en 270 år, kom frem i forbindelse med renoveringen. Foto: Deas

Der er blevet opført en række volde og forter for at beskytte hovedstaden – og så var der selvfølgelig de fem år med tysk besættelse.

Nye, moderne lejligheder

I nyere tid – i 1997 – blev ejendommen på Sankt Gertruds Stræde 1 købt af KommuneKredit, der har udlejet samt anvendt lokalerne som mødefacilitet. I år er ejendommen blevet renoveret, hvorved der er skabt to helt nye lejligheder.

Læs også

Genopretter bevaringsværdig gård: Biobaserede materialer er løsningen

Projektet har konkret omfattet en totalrenovering af ejendommens 3. og 4. sal. Her er der nu etableret nye lejligheder, der imødekommer de krav, der stilles til en hverdag i 2024. Bl.a. har lejlighedernes køkkener fået en mere effektiv indretning, samtidig med at husets historie og sjæl er bevaret.

Bag den omfattende renovering står Deas. Herfra siger Project Manager Mette Morsø Berg Nitsche:

– Der er noget helt særligt over at skabe ny værdi og liv i en ejendom, der rummer så meget historie.

Stuen anno 2024 i en af de moderniserede lejligheder, der er udlejet på forhånd. Foto: Deas

– Med et hus fra 1751 støder man på helt gamle håndværksløsninger, som ligger fjernt fra, hvordan vi bygger og renoverer i dag. Det stiller krav til at træffe kloge og kreative beslutninger for at bevare husets sjæl og samtidig gøre det til en sikker og tidssvarende ejendom at bo og leve i, siger hun.

Læs også

Tscherninghuset vinder Renoverprisen: ”Det kan rent faktisk lade sig gøre”

Fokus på brandsikkerhed

I renoveringen blev den gamle konstruktion blotlagt, herunder ejendommens gamle bjælker. Her viste det sig, at en af de bærende bjælker skulle skiftes. I forbindelse med udskiftningen er der indhentet rådgivning fra både brandrådgiver og statiker for at vurdere, hvor meget af bjælken der skulle skiftes samt rådgivning om en ny brandsikker konstruktion.

En af de bærende bjælker viste sig at være moden til udskiftning. Der blev indhentet ekspertviden for at vurdere, hvor meget af bjælken, der kunne bevares. Foto: Deas

Det er branden i Børsen, der har skabt fornyet opmærksomhed i forhold til netop brandsikkerhed, fortæller Mette Morsø Berg Nitsche:

– Når man arbejder med et så gammelt, historisk og værdifuldt hus, spøger branden i Børsen. Heldigvis skaber det et vigtigt fokus og har givet en fornyet og stor opmærksomhed på brandsikkerheden under renoveringen og desuden at sikre huset mod brandfare fremadrettet.

Relateret indhold