Højtbelagt smørrebrød, mågestel og maritime malerier på væggene. Café Toldboden, der ligger i Amaliegade med dronningen som nærmeste nabo, emmer af danskhed og gode, gamle dage. Men på en moderne og nyfortolket måde.
For omtrent 120 år siden var stedet et rigtigt værtshus – i dag er det en stemningsfuld kælderrestaurant, hvor snapselisten er næsten lige så lang som selve menukortet. Og selvom historiens vingesus fylder meget, har lydmiljøet i de gamle lokaler ændret sig markant.
– Jeg er ikke i tvivl om, at der var skruet godt op for både lyd og larm i de gode, gamle værtshustider. Men på en restaurant er det en anden sag. Lige så vel som maden skal smage godt, skal lydmiljøet være i top. Ingen gider besøge et sted, hvor der er larm. Derfor har vi valgt at opgradere med nye såkaldte akustikøer, fortæller restaurantchef Peter Munch.
Højtbelagt – men lavt til loftet
Det er ikke kun i Amaliegade, at man er nødt til at tage højde for støjgener. Generelt er dårlig akustik på restauranter et udbredt problem, og tal viser, at 79 procent har forladt en restaurant pga. støj. Men på Café Toldboden er gæsterne godt tilfredse:
– Tilbagemeldingerne er meget positive. Vores gæster bemærker den gode akustik, og det samme gør vi som personale. Her er rart at opholde sig, og arbejdsmiljøet er godt. Jeg er imponeret over, hvor lidt der skal til for at få så stor en effekt, lyder det fra Peter Munch.
Det er producenten Rockfon, der har leveret de nye akustikplader, som går under navnet Rockfon Eclipse. En løsning, som er særligt velegnet, når nedhængte lofter ikke er en mulighed:
– Da huset er af ældre dato, er der en række ting, man skal tage højde for. På Café Toldboden er der blandt andet meget lavt til loftet og synlige bjælker. Det betyder, at man ikke kan installere de traditionelle, nedhængte akustiklofter, forklarer Rockfons produktudvikler Jesper Wolff og fortsætter:
– Her er vores Rockfon Eclipse akustikøer en god løsning. De kan monteres direkte på loftsfladen og kommer i forskellige modulstørrelser og former. De har en glat, ekstra hvid overflade med høj lysrefleksion, som giver en jævn lysfordeling på restauranten.