Højt til loftet i luksusboliger i historisk ramme

En fredet tidligere logeejendom i det indre København er i gang med at blive omskabt til 47 luksuslejligheder. Fredningsbestemmelser har betydet, at nogle af dem får ualmindeligt højt til loftet.
Den fredede bygning i Klerkegade i det indre København var i 1860'erne domicil for logebroderskabet Den Danske Frimurerorden. Nu er den ved at blive omdannet til luksuslejligheder. Pressefoto.
Den fredede bygning i Klerkegade i det indre København var i 1860'erne domicil for logebroderskabet Den Danske Frimurerorden. Nu er den ved at blive omdannet til luksuslejligheder. Pressefoto.

Der er tale om langt mere end afslutningen af en almindelig ombygnings- og renoveringsopgave, når en markant og historisk byejendom i hovedstaden snart dukker frem fra stilladser og mandskabscontainere efter flere års omfattende ombygningsarbejde. I bogstavelig forstand er der opført et helt nyt hus bag en gammel facade i Klerkegade i det indre København.

Forklaringen på den meget gennemgribende ombygning af den ellers fredede bygning opført i 1860’erne som domicil for logebroderskabet Den Danske Frimurerorden er en brand, der var tæt på at lægge bygningen fuldstændigt i ruiner. I sommeren 2015 var en ombygning af ejendommen til luksusejerlejligheder gået i gang. Men en pyroman satte ikke blot projektet i stå, men gjorde det nødvendigt at gentænke det fuldstændigt.

Facade satte dagsordenen

Alligevel var det bygningens overlevende facade, der kom til at sætte dagsordenen for arkitekturen. Det fortæller Kim Risager, seniorpartner i arkitektvirksomheden Arkitema, som har tegnet de i alt 47 lejligheder i størrelser fra cirka 110 til 215 kvadratmeter.

– Det er meget tydeligt, at bygningen er opført til et helt andet formål. Mange af de oprindelige rum er sale med seks meter til loftet, og vinduerne er dimensioneret tilsvarende stort. Det har vi ikke kunnet ændre, og derfor er der ikke lavet egentlige ekstra etageadskillelser, selv om loftshøjden giver mulighed for det, forklarer Kim Risager.

I stedet har Arkitema udnyttet noget af den store loftshøjde til hemslignende indskudte etager, der dels øger det brugbare boligareal, dels giver mulighed for anderledes rumindretninger.

Den eksklusive boligejendom, der bliver resultatet af ombygningen, har fået navnet Salomons Palæ. Konverteringen af det gamle logedomicil med relativt få – men meget store – rum til moderne luksuslejligheder har foruden nye etagedæk, trappeopgange og elevatorer krævet mange skillevægge i fibergipsplader.

Ændring i salg

Den ordre landede hos Fermacell. Fra den tyske producents skandinaviske base i Gedved i Østjylland koordineres aktiviteterne på alle de skandinaviske markeder, inklusiv de nordatlantiske øer.

– Vi har traditionelt haft et stort salg til modulhusbyggerne. I dag er efterspørgslen mere sammensat, og vi sælger mere og mere til både nybyggeri, ombygnings- og renoveringsprojekter. Den væsentligste forklaring på det er, at flere bygherrer også kigger på den langsigtede økonomi, siger Peder Hauch fra Fermacell.

Få men samtidig store rum bliver nu delt op via et hav af skillevægge. Lofthøjden bliver dog fastholdt i nogle af lejlighederne. Pressefoto.
Få men samtidig store rum bliver nu delt op via et hav af skillevægge. Lofthøjden bliver dog fastholdt i nogle af lejlighederne. Pressefoto.

Relateret indhold