Herning Bibliotek er Danmarks bedste renovering

Renover-prisen 2015 blev tildelt på grund af den succesfulde omdannelse fra slidt betonvarehus til moderne kulturhus.
Herning Bibliotek vandt torsdag aften Renover-prisen 2015. Foto: Carsten Ingemann.
Herning Bibliotek vandt torsdag aften Renover-prisen 2015. Foto: Carsten Ingemann.

Renover-prisen 2015

 • Parterne bag renoveringen af Herning Bibliotek
 • Bygherre: Herning Kommune
 • Bruger: Herning Bibliotekerne
 • Arkitekt: GPP Arkitekter a/s fra Aarhus og Arkitektfirmaet Kristian H. Nielsen.
 • Ingeniør: Rambøll
 • Hovedentreprenør: CC Contractor
 • De nominerede til Renover-prisen 2015
 • Følgende seks projekter var nomineret til Renover-prisen 2015:
 • DOK5000, kulturbyggeri, Odense C
 • DTU Skylab, institution, Lyngby
 • Fra stald til bolig, bolig, Mårslet
 • Herning Bibliotek, kulturbyggeri, Herning
 • Højbo, bolig, Frederikshavn
 • Irma-karréen, erhverv, København N.

Der var spænding til det sidste, da dette års vinder af Renover-prisen torsdag aften blev afsløret og hædret ved en prisfest på Papirøen i København. Vindernavnet på energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholdts papir var Herning Bibliotek.

Fra varehus til kulturhus

Renoveringen af Herning Bibliotek har forvandlet en grim betonbygning fra 1960’erne til et hipt storbybibliotek med “newyorker”-stemning. Efter at have stået som en tom spøgelsesbygning i flere år binder bygningen nu byen sammen med et indendørs strøg fra gågaden til rutebil- og togstation.

Renoveringen af Herning Bibliotek er et fantastisk eksempel på, hvordan man igennem en renovering fuldstændig kan omdanne en bygnings funktion, så bygningen bliver et samlingspunkt i nærområdet.

Jesper Nygaard, adm. direktør i Realdania.

Borgerne kan udover at låne bøger og passere gennem de smukke rammer også benytte sig af kulturtilbud, lektiecafé og nyde fornem kaffe brygget af caféens baristaer.

Hovedformålet med den omfattende og imponerende renovering af det gamle varehus til moderne bibliotek har været at skabe et fælles kulturcentrum for byens borgere. Og det er lykkedes. Siden biblioteket stod færdigt i slutningen af august 2014, har der været flere end 375.000 besøgende – hvilket er markant flere, end Herning Bibliotek oplevede på sin tidligere adresse.

– Renoveringen af Herning Bibliotek er et fantastisk eksempel på, hvordan man igennem en renovering fuldstændig kan omdanne en bygnings funktion, så bygningen bliver et samlingspunkt i nærområdet. Det vidner det imponerende besøgstal ikke mindst om, fortæller Jesper Nygaard, der er adm. direktør i Realdania, som sammen med GI står bag Renover-prisen.

70 personer fra branchen har som medlemmer af et valgkollegium afgjort, at det var Herning Bibliotek, som skulle kåres som dette års vinder af Renover-prisen.

Ny specialpris til ildsjæle

Herning Bibliotek var dog ikke det eneste renoveringsprojekt, der blev hyldet ved prisfesten torsdag aften. Lokale ildsjæle har i årevis knoklet for at forvandle den forfaldne Egebjerg Mølle på Sydfyn til en populær turistattraktion med et stort besøgstal. De er nu blevet belønnet med Specialprisen, der for første gang uddeles i år.

– Hvert år er der indstillede projekter, som ikke scorer højt på alle bedømmelseskriterierne, men som udviser en vedholdenhed og et mod til at gøre noget anderledes. Dem vil vi gerne hædre med Specialprisen. Renoveringen af Egebjerg Mølle er et projekt drevet af stort personligt engagement og vilje til at trodse alskens forhindringer. Resultatet er blevet en oplevelsesrig mølle med en spektakulær glaskuppel i toppen, som har formået at trække besøgende til. Det har fortjent prisen, siger Lars Axelsen, der er adm. direktør i GI.

I år var tredje gang, at Realdania og GI uddeler Renover-prisen til et renoveringsprojekt i særklasse. Det er håbet, at vinderprojekterne vil inspirere til fremtidige renoveringsprojekter og være med til at sætte fokus på renovering i Danmark.

Se Herning Biblioteks nomineringsvideo her.

Hovedformålet med den omfattende renovering har været at skabe et fælles kulturcentrum for byens borgere. Og det er lykkedes. Foto: Carsten Ingemann.
Hovedformålet med den omfattende renovering har været at skabe et fælles kulturcentrum for byens borgere. Og det er lykkedes. Foto: Carsten Ingemann.
Den forfaldne Egebjerg Mølle på Sydfyn er ligeledes blevet renoveret, og det blev belønnet med Specialprisen, der blev uddelt for første gang. Foto: Carsten Ingemann.
Den forfaldne Egebjerg Mølle på Sydfyn er ligeledes blevet renoveret, og det blev belønnet med Specialprisen, der blev uddelt for første gang. Foto: Carsten Ingemann.

Relateret indhold