God renovering kan gøre dig klog og fit

Blog: Hvis man tilfører en bygning nye muligheder, når man renoverer, kan det betyde noget for en masse mennesker og et lokalområde. Det synes jeg, at de sidste to vinderprojekter af RENOVER prisen vidner om. Sportshallen Diamanten og Herning Bibliotek.
Direktør Lars Axelsen, Grundejernes Investeringsfond.
Direktør Lars Axelsen, Grundejernes Investeringsfond.

Om bloggen ‘Renovering på dagsordenen’

  • Dagens Byggeri har indledt et samarbejde med de 12 partnere bag “Renovering På Dagsordenen”. Jævnligt vil vi derfor bringe blogindlæg fra www.renoveringpaadagsordenen.dk og på den måde sætte fokus på den nødvendige diskussion om renovering af vores bygningsmasse.
  • De 12 partnere er:
  • – GI Grundejernes Investeringsfond
  • – Bygherreforeningen
  • – Realdania
  • – Dansk Byggeri
  • – NCC
  • – MT Højgaard
  • – Danske Ark
  • – COWI
  • – Konstruktørforeningen
  • – FRI Foreningen af Rådgivende Ingeniører
  • – Ingeniørforeningen IDA
  • – Akademisk Arkitektforening

I den lille by Fynshav på Als har en renoveret sportshal undgået at sygne hen, ved en på alle måder forfriskende renovering. Befinder man sig i hallens hyggelige cafe, kan man overskue både sportshallen, cafeen og lethallen. Og man kan endda se videre ud til fodboldbanen.

Før renoveringen kunne man ikke foretage sig andet, end enten at være udøver eller tilskuer i en indelukket snæver hal.

Men kan det virkelig ændre noget? Ja det kan det, for nu ser man, at mange børnefamilier tilbringer meget mere tid i hallen end tidligere. Renoveringen har betydet, at det simpelthen er blevet lettere at gå til sport.

Nu tumler de mindre børn i lethallen, mens de større spiller håndbold, og forældrene kan bare vende hovedet, og gennem de nyetablerede åbning i konstruktionen vælge hvem de skal kigge på. Eller endnu bedre – de kan selv være fysisk aktive, og samtidig være tæt på børnene. For eksempel i fitnesscenteret, ved bordtennisbordet, boksebolden, eller udøve gymnastik i den mindre multihal.

For hele familien

Derfor er det nemmere, at beslutte sig for en familieeftermiddag i hallen med sportslig aktivitet hele vejen rundt.

Og det smitter af på mange måder. Dels stimuleres flere til at blive aktive i et af idrætstilbuddene, hallens cafeteria/kiosk får mere handel, og det tyndt befolkede område af Als, hvor stilheden hersker, har fået et samlingssted.

Det var en øjenåbner for mig at se, hvor meget en renovering kan betyde.

I den økonomisk blomstrende erhvervsby Herning er en lignende forandring blevet en kendsgerning, men med helt andre proportioner hvad angår brugerne. Her er ikke tyndt befolket, men alligevel kunne en stor bygning i flere år ligge spøgelsesdød midt på gågaden, hvor den også fungerede som en stopklods mellem gågade og bus- og togstation.

Mange havde vanskeligt ved at se fremtiden for betonmonstret, der i sine velmagtsdage havde huset Schou & Epa. Tresserne og halvfjerdsernes moderne varehus i Herning.

Men bygningen rummer nu det fantastiske nye bibliotek i Herning.

Livfuldt

Hvis ikke bygningen var bygget i solidt armeret beton, var den sikkert blevet revet ned, men en bygning, som er så solid, er meget dyr at rive ned og bortskaffe.

I stedet blev bygningen renoveret og transformeret. En genial renovering, som med sit skarpe blik for bygningens muligheder ændrede en tom kæmpeskal til et moderne bibliotek med et mylder af liv, hvor tusinder nu færdes gennem bygningen ad et bredt centralt indendørs strøg, når de skal fra Hernings udendørs strøggade til bus og tog eller viceversa. Andre tusinde finder bøger i kælderens uendelige række af boghylder, lader sig synke ned i loungens lænestole med et magasin, fordyber sig i studier, drikker kaffe med venner i cafeen, går på nettet, hygger med børn osv.

Den godt tænkte renovering har medført en stor stigning i antallet af brugere. Over 600.000 besøg.

Jeg synes, at begge eksempler viser, at der kan skabes enorme værdier ved en renovering. Og det er ikke kun knyttet til det fysisk håndværksmæssige niveau. Det skal også have kvalitet, men værdier som handler om det allervæsentligste, nemlig hvordan mennesker bruger bygningen er utrolig vigtigt at have for øje.

Genopdag

Både biblioteket i Herning og sportshallen i Fynshav havde allerede haft succes én gang i deres liv. Som stolt og populært varehus i tresserne og som ny sportshal i halvfjerdserne. Bygningerne var som nye moderne i deres samtid, og opfyldte tiltrængte behov. De var populære blandt brugerne.

Men efter nogle årtier udtrykte bygningerne en helt anden historie til brugerne. En historie som viste tilbage til fortiden, og som ikke længere appellerede til brug af bygningen.

Efter de prisbelønnede renoveringer står de nu begge som friske indslag i bybilledet, der peger fremad, inviterende og sansepirrende. Begge som repræsentanter for helt nye opdaterede standarder inden for biblioteks- og sportshalsverdenen.

RENOVER prisen har netop åbnet for indstillinger til RENOVER prisen 2016, som uddeles til september.

Se flere blogindlæg her.

Relateret indhold