GI støtter renoveringsprojekter med 4,7 mio. kr.

ESG-hjælp til SMV’er, et cirkulært brancheoverblik, nye vejledninger om nedrivning mv. Seks udviklingsprojekter modtager tilsammen godt 4,7 mio. kr. i støtte fra GI.
En ældre murstensvæg med dannebrogsvinduer med brune lidt slidte rammer
En af kvartalets seks modtagere af støtte fra GI er DTU, der ønsker at udvikle materiale til et nyt kursus, der skal skabe forståelse for materialer som mursten, mørtel og murværk. Foto: Getty Images

Fire gange årligt uddeler Grundejernes Investeringsfond (GI) markant støtte til udviklingsprojekter i byggebranchen, der kan rykke et skridt videre i udviklingen med en økonomisk hånd i ryggen.

Denne gang har seks projekter fået støtte på mellem 100.000 kr. og 1,5 mio. kr. Projekterne har renovering som fællesnævner.

I alt er der denne gang uddelt godt 4,7 mio. kr. fra puljen. GI ventes at støtte med ca. 30 mio. kr. i 2025.

De seks projekter, der har modtaget støtte, er:

Vejledninger om nedrivning – Værdibyg

Nedrivning er gået fra at være noget, som skal overstås til at involvere flere aktører, da nedrivning bliver udgangspunkt for senere beslutninger i renoveringsprojekter. Derfor er der behov for nye og opdaterede vejledninger.

Læs også

Præstøs gamle støberihaller får nyt liv med genbrugte materialer

Der udvikles tre vejledninger om nedrivning. Dertil opdateres fem ældre vejledninger med nyeste viden og lovgivning på området. Som en del af projektet afholdes en række workshops med praktikere, som skal give input til vejledningerne.

Vejledningernes emner bliver: Metode og best practise til selektiv nedrivning, Fra nedrivning til renovering og Dokumentation af ressourcer.

GI støtter med 1.530.750 kr.

Bæredygtighed og ESG i SMV-virksomheder – Dansk Håndværk

Der skal udvikles metoder og redskaber, som kan hjælpe SMV-virksomheder, som arbejder med renovering, drift og vedligehold, med at gøre bæredygtighed og ESG til en integreret del af deres forretning.

I projektet involveres 10 SMV-virksomheder (10-75 ansatte) i udviklingen af metoder og redskaber ud fra en analyse af deres behov og udfordringer.

GI støtter med 1.135.000 kr.

Cirkulært brancheoverblik – Teknologisk Institut

Et paradigme for dokumentation af cirkularitet i byggeriet udvikles, så der kan dannes et overblik over, hvordan byggebranchen udvikler sig mod øget cirkularitet. Cirkulært byggeri handler om at bygge, så der hverken tabes kostbare ressourcer undervejs, eller når en bygning eller en del af en bygning en gang i fremtiden har udtjent sit formål.

Læs også

Ressourcemangel i fremtidens byggebranche: Nyt projekt ser på løsninger

Et led i projektet er inddragelse af byggeriets aktører som skal give input til paradigmet samt kvalitetssikre det efterfølgende. Projektet kan medvirke til at definerer et fælles sprog for cirkulær fremdrift. Aktører fra hele branchens værdikæde er involveret. Som et resultat skal der udgives en gratis hvidbog samt en pixiudgave med projektets resultater.

GI støtter med 850.000 kr.

Bruger og udviklingsforum for tilstandsvurderinger – Bygherreforeningen

’Metode til tilstandsvurderinger’, som blev lanceret i januar 2025, skal udvikles videre. Anvendelse af metoden gør det lettere for ejendomsejere at lave tilstandsvurderinger. I den videre udvikling skal der kigges på, hvordan man kan få input til budgettering af fremtidigt vedligehold.

Det indgår også i projektet at danne et brugerforum til udveksling af erfaringer med at arbejde mere datadrevet.

GI støtter med 729.425 kr.

Kursus – Tegl og murværk – DTU

Der skal udvikles et materialekursus i tegl og murværk af tre ugers varighed til de studerende på DTU. Kurset skal også være åbent for deltagere uden for DTU.

Læs også

„En enestående del af Københavns kulturarv“: Cirkusbygningen får markant løft

Formålet med kurset er at undervise i forståelse af materialerne mursten, mørtel og murværk. Kurset vil bestå af både teori og praktiske øvelser i laboratorium.

GI støtter med 359.400 kr.

Det kønnede uddannelsesvalg – Equalis

I projektet skal der foretages en vidensafdækning, som skal klarlægge, hvad der har virket i de initiativer, der særligt er iværksat for at få kvinder ind i blandt andet de mandsdominerede bygge- og anlægsfag.

Projektet vil pege på hvad der kan tages med videre, og hvad kan anvendes i den problematik om skæv kønsfordeling i øvrige fag. Vidensafdækningen vil desuden trække på internationale erfaringer. Projektets resultater målrettes aktører fra fonde, institutioner, branche- og uddannelsesorganisationer, kommuner og regioner og lign.

GI støtter med 100.000 kr.

Relateret indhold