Boligejerne har selv ansvaret for miljøfarlige stoffer

Boligejere, der skal ombygge og renovere, bærer selv ansvaret for, at de miljøfarlige stoffer ikke havner i det almindelige byggeaffald.
Det er boligejerens ansvar at oplyse håndværkeren om eventuelle miljøfarlige stoffer, når der skal renoveres. Det nye videncenter VHGB kan i den forbindelse hjælpe med rådgivning. Foto: Colourbox.
Det er boligejerens ansvar at oplyse håndværkeren om eventuelle miljøfarlige stoffer, når der skal renoveres. Det nye videncenter VHGB kan i den forbindelse hjælpe med rådgivning. Foto: Colourbox.

Det kan være svært at vide, hvordan man skal håndtere miljøfarligt affald. Hvis man har planer om at ombygge, renovere eller rive ned i sin bygning uden at vide, hvordan man håndterer stoffer som asbest, PCB og bly, kan man risikere at komme til at sprede de miljøfarlige stoffer til sit indeklima og miljøet. Efter længere tids påvirkning kan den slags stoffer føre til lungehindekræft, og det er boligejeren, der som bygherre står med ansvaret for, at opgaven håndteres rigtigt af håndværkeren. Det oplyser Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

– Når en boligejer får genereret noget byggeaffald uden, at der bliver taget hensyn til de farlige stoffer, kan han risikere, at det spreder sig til resten af bygningen og miljøet, og så er skaden jo sket. Derfor bør boligejeren forberede sin håndværker på, at han skal håndtere de miljøfarlige stoffer på en ansvarlig og lovmæssig korrekt måde, inden arbejdet går i gang. Det er nemlig boligejerens ansvar, at de miljøfarlige stoffer ikke spredes til indeklimaet og miljøet og ender i det byggeaffald, der skal genanvendes, siger miljøkonsulent i Dansk Byggeri, Simon Stig-Gylling, og fortsætter:

Det er nemlig boligejerens ansvar, at de miljøfarlige stoffer ikke spredes til indeklimaet og miljøet og ender i det byggeaffald, der skal genanvendes.

Simon Stig-Gylling Miljøkonsulent, Dansk Byggeri

– Bygherren, som i dette tilfælde er boligejeren, har et ansvar om at oplyse entreprenøren om, at materialerne håndteres rigtigt. Derfor skal man vide, hvad der kan dukke op af forskellige materialer. Det er ikke håndværkerens ansvar.

Simon Stig-Gylling oplever, at privatpersoner ringer og spørger, hvem de skal henvende sig til, når de står med noget farligt byggeaffald, og siden juni har han kunnet fortælle dem, at de skal kontakte Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald for at blive vejledt.

Med det nye videncenter, VHGB, kan alle få uvildig vejledning i, hvordan man skal håndtere sit miljøfarlige affald. Men Simon Stig-Gylling påpeger, at man skal huske at ringe, før man fx går i gang med at rive sit hus ned, hvis man vil være sikker på, at de farlige stoffer bliver håndteret på den rigtige måde.

Relateret indhold