Hvis man kigger op fra stenbroen på Amagerbrogade, stikker tårne og spidse spir i alle størrelser op i himlen. De stammer fra den første bebyggelse af Amager omkring år 1900. Mange spir er fjernet gennem tiden, men flere ejendomsejere søger nu tilbage til rødderne og bringer deres bygninger tilbage til det oprindelige udseende.
En af dem er ejerforeningen Ejahus på Holmbladsgade, der sammen med Gaihede Ingeniører & Arkitekter er i gang med at renovere bygningen fra 1902.
De renoveringer og løsninger, der er valgt gennem bygningernes lange liv, har ikke altid været velovervejede og har ikke passet til bygningens udtryk.
Claus Peter Munk Formand, Ejahus
Det sker med respekt for bygningens oprindelige udformning, og så handler det om at hæve kvalitet og værdi, fortæller formand for bestyrelsen i Ejahus, Claus Peter Munk.
En pænere bygning
– Det er både sund fornuft og et ønske om at få en pænere bygning, som den var tænkt og designet af arkitekten. De renoveringer og løsninger, der er valgt gennem bygningernes lange liv, har ikke altid været velovervejede og har ikke passet til bygningens udtryk. Det gør vi noget ved i forbindelse med en nødvendig renovering, siger Claus Peter Munk.
Ejerforeningen Ejahus har 69 lejligheder. Den aktuelle renovering sker på den del af karréen, der ligger på hjørnet af Holmbladsgade og Lyneborggade, og her skal tårnet opføres igen, ligesom der skal skiferplader på taget som i 1902. Renoveringen sker nu, da det røde tegltag er slidt ned og skal væk.
Valget af skifer, spir og endda døre i den oprindelige stil gør ikke en større forskel i omkostningerne, fortæller Thomas Friis Hansen, rådgiver hos Gaihede og leder af projektet.
– I det samlede budget for renoveringen fylder omkostninger til spir og døre relativt lidt, og renovering heraf skulle under alle omstændigheder medregnes. Ejendommen vil stå tæt på den oprindelige arkitektur og udseende for en mindre, men langsigtet investering – uden at gå på kompromis med kvaliteten, siger Thomas Friis Hansen.
Ikke uden problemer
Hos ejerforeningen glæder man sig til at se det færdige resultat. Beslutningsprocessen har ikke været uden problemer, da det ikke var alle i foreningen, der var lige begejstrede for idden, men de lod sig alligevel overtale.
– Det er klart, at folk bliver lidt forskrækkede over nye tiltag, der lyder af større udgifter. Men heldigvis så økonomien fornuftig ud, og der var udbredt tilfredshed med, at renoveringen, spir og døre vil forbedre bygningens udtryk og kvalitet. Jeg er sikker, at det kan medføre en værdistigning på hele ejendommen, siger Claus Peter Munk.
Renoveringen er færdig om kort tid, hvorefter Amager er blevet endnu et spir rigere.