Almene boliger i grønt smørhul skal skabe bedre balance i Gentofte

Vilvorde Kursuscenter ved det grønne område Ellemosen i Gentofte transformeres til 49 nye boliger. 18 af dem bliver almene boliger til stor glæde for det almene boligselskab fsb.
En aflang bygning med store glasfacader ses gennem træerne i parken. Foran bygningen er græsste væk og det lysebrune jord ses. Kun en smule lysegrønt græs hist og her
Vilvorde set fra parken. Der opføres 18 almene boliger i det nye boligområde. Én bliver på 65 kvm med to værelser. Dertil kommer 11 stk. 3-værelses boliger på 76 og 91 kvm og 6 stk. 4-værelses boliger på 95-110 kvm. De nye ejerboliger bliver på 95 og 230 kvm i ét og to plan. Foto: FB Gruppen

Der er ikke meget plads at bygge på i den storkøbenhavnske Gentofte Kommune. Nu opstår dog i alt 49 nye boliger, heraf 31 ejerboliger på 95-230 kvm og 18 almene boliger på 65-110 kvm, ved det grønne område Ellemosen.

Det er det tidligere kursuscenter Vilvorde, der netop nu gennemgår en nænsom forvandling til boligområde, der er designet med respekt for stedet og områdets historie.

Læs også

Genopretter bevaringsværdig gård: Biobaserede materialer er løsningen

Vilvorde blev grundlagt i 1875 som Danmarks første havebrugshøjskole. I 1981 overtog Dansk Sygeplejeråd bygningerne og omdannede stedet til kursuscenter frem til 2019. Området blev siden solgt til Pensionskassen for Sygeplejersker og Lægesekretærer med henblik på, at omdanne det tidligere kursuscenter til et nyt, grønt boligområde.

Det er FB Gruppen, der har udviklet ejerboligerne for administrationsselskabet for pensionskasser, PKA. De almene boliger udvikles for det almene boligselskab fsb. Adm. direktør i FB Gruppen, Hans-Bo Hyldig, siger:

Et stort, lysegrønt træ står midt på en byggeplads omgivet af baller med isolering i orange plast og en stor beholder til cement
I respekt for stedets historie er både parken, de grønne områder og ikke mindst det ikoniske Ginkgo Biloba-træ bevaret. Foto: FB Gruppen

– Når man byudvikler, er det ekstremt vigtigt at udvise respekt for historien på stedet. Her på Vilvordevej kommer der nye boliger med sjæl, som på bedste vis viderefører og kombinere de gode traditioner fra de tidligere byggerier og aktiviteter på stedet.

Balance i byudviklingen

De nye, almene boliger kommer til at ligge tættest på Vilvordevej, mens de private boliger opføres længere tilbage på adressen. Nogle af dem er helt nye, mens andre integreres i de dele af det gamle kursuscenter, som bevares.

Læs også

Saxo-CEO køber gammelt akvarie: Vil sætte sit eget præg på projektet

De nye bygninger vil med de hvide, murede facader, tage med ensidigt fald samt sort træværk gå godt i spænd med det eksisterende byggeri. Adm. direktør Bjarne Larsson fra fsb, som er Københavns største almene boligselskab, siger:

– Vi er utroligt glade for muligheden for at bygge almene boliger i Gentofte Kommune. For at få balance i byudviklingen er det vigtigt at blande almene og private boliger, især når det kan gøres i så god kvalitet i smukke omgivelser, som der er tale om på denne herlige, gamle grund.

Grønt smørhul

I sidste uge var der rejsegilde på byggeriet. Til stede var bl.a. formand for kommunens byplanudvalg, Jesper Marcus:

Foto af en hvid boliglænge med sorte rammer omkring vinduerne og sorte døre. Tagrenden der hænger under taget er rustfarvet
Arkitema har tegnet både de boliger, der er opstået ud af det tidligere Vilvorde Kursuscenter og de nye boliger. Kun en del af kursuscenteret var bevaringsværdigt. Resten er revet ned. Foto: FB Gruppen

– Vores kommune er jo ganske udbygget, så det er helt enestående, at dette grønne smørhul i Ellemosen på så fornem vis bliver forvandlet til et nyt boligområde. Vel at mærke et område, der både kan rumme pladskrævende familier og de enlige eller skilte, som har brug for en bolig til rimelige penge, sagde han i forbindelse med rejsegildet.

Læs også

Rammeaftale levede ikke op til udbuddet: Lukker ny afdeling i Nordsjælland

Byggefaktas SMART-database, der samlet data om bygge- og anlægsprojekter i Norden, anslår projekts budget til 130 mio. kr. Her vurderes det, at projektet står færdigt i februar 2025.

Relateret indhold