Aarhus: Ikonisk hospitalsbygning bliver kernen i ny bydel

Nyt og gammelt til at gå op i en højere enhed i den nye bydel, der skal blomstre op omkring den knap 200 meter lange sengebygning på det gamle amtssygehus i Aarhus
Den næsten 200 meter lange sengebygning, som er en af områdets mest ikoniske bygninger, er netop sat til salg. Ud over sengebygningen indeholder udbuddet også de to karréer til nybyggeri nord for sengebygningen.
Den næsten 200 meter lange sengebygning, som er en af områdets mest ikoniske bygninger, er netop sat til salg. Ud over sengebygningen indeholder udbuddet også de to karréer til nybyggeri nord for sengebygningen.

Aarhus Kommune har netop sat de bevaringsværdige hospitalsbygninger på det gamle amtssygehus ved Viborgvej til salg. Området skal udvikles til et nyt, velfungerende og attraktivt bykvarter, der bygger bro mellem områdets historie og den moderne bys behov for plads til det gode hverdagsliv, et mangfoldigt byliv og aktive fællesskaber.

Med hospitalets 80 år gamle historie in mente, er det et krav, at de kommende udviklere respekterer og bygger videre på historien og det særlige kulturmiljø, når bygningerne skal omdannes til boliger, erhverv mv. i det, der har potentiale til at blive en by i byen.

– Sengebygningen spiller en hovedrolle i det kommende bykvarter. Derfor er det afgørende, at den bliver et godt eksempel på, hvordan vi bevarer både historie og kvalitet i omdannelsen af kvarteret. Og jeg er meget spændt på at se, hvordan udviklerne får nyt og gammelt til at gå op i en højere enhed, siger stadsarkitekt Anne Mette Boye.

Historie og identitet er grundstenen

De bevaringsværdige bygninger med deres historie og identitet skal udgøre grundstenen i det nye kvarter. Derfor bygger udbuddet både på en udviklingsplan og en kvalitetshåndbog, der sætter retning for udviklingen med det formål at bevare- og videreudvikle det eksisterende kulturmiljø.

Kvalitetshåndbogen, der er udarbejdet af Teknik og Miljø sammen med tegnestuen Transform, skal gøre det tydeligt, hvilke bevaringsværdige hensyn der skal lægges vægt på, så kulturmiljøets kvalitet og sammenhæng sikres.

Find udviklingsplanen og kvalitetshåndbogen her.

Eksempelvis skal der skabes en ny portåbning midt i bygningen, som forbinder den nordlige og sydlige del af en ny bydelspark, så der bliver en ny stiforbindelse hele vejen igennem kvarteret – fra den nye allégade i Nord til Regenburgs Plads ved Silkeborgvej i Syd. Parkering til alle tre bygninger skal foregå i p-kælder under de nye karréer.

Derudover får den kommende udvikler mulighed for at udnytte tagetagen på sengebygningen til boliger.

Rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang, ser frem til udviklernes bud på en transformation.

– Det er ikke et hvilket som helst udbud. Sengebygningen rummer så meget kulturarv- og miljø, at det eksisterende byggeri har både ret og kvalitet til at blive en del af byens fremtid, siger rådmanden.

Relateret indhold