300 børn skal skabe liv i nedprioriteret Vollsmose-skole

Tre nye moderne børnehuse vil i løbet af de næste to år blive skabt på den nedlagte H. C. Andersen Skolen i Vollsmose. Når ombygningen til 63 mio. kr. er færdig, vil der være plads til 300 børn.
De 300 vuggestue- og børnehavebørn får 10.000 kvm legeplads at boltre sig på, når deres nye megainstitution står færdig i starten af 2026. Genrefoto: Getty Images
De 300 vuggestue- og børnehavebørn får 10.000 kvm legeplads at boltre sig på, når deres nye megainstitution står færdig i starten af 2026. Genrefoto: Getty Images

Ombygning til daginstitution

  • ?Adresse: Tjørnehaven 175, 5240 Odense NØ
  • Projektnavn: Børneuniverset i H.C. Andersen Skolen
  • Supplerende adresse: Vollsmose
  • Bygherre: Odense Kommune
  • Totalrådgiver og ingeniør: Sweco
  • Arkitekt: Arkitektfirmaet Vallentin Haugland
  • Hovedentreprenør: Hansson & Knudsen
  • Entrepriseform: Hovedentreprise
  • Byggestart: Februar 2024
  • Forventes færdig: Januar 2026
  • Budget: 63 mio. kr.
  • Omfang: 5.400 kvm, 2 etager. Projektet omfatter ombygning af H.C. Andersen Skolen for etablering af tre børnehuse med plads til 100 børn i hver. Ombygningsarbejdet omfatter ca. 4.000 kvm i stueplan og ca. 400 kvm på 1. sal. Derudover ca. 10.000 kvm udeareal, hvor der skal etableres nye legepladser til børnehusene.
  • Bæredygtighed: Energioptimering
  • Kilde: SMART/Byggefakta

Som en del af den igangværende og omfattende transformation af Odense-bydelen Vollsmose har byrådet besluttet, at der skal nedlægges seks børnehuse i bydelen. I stedet samles de ca. 300 vuggestue- og børnehavebørn på H. C. Andersen Skolen, der blev indviet i 2000.

Skolen er siden lagt sammen med Abildgårdskolen under det nye navn Odinskolen.

Nu sættes arbejdet med ombygningen af skolen i gang under arbejdstitlen Børneuniverset. Hvert børnehus skal kunne rumme tre børnehavegrupper og tre vuggestuegrupper, legerum og fællesareal med pædagogisk køkken.

Læs også: Nyt team deltager i kampen om skolerenovering for 375 mio. kr.

Der etableres ligeledes personalefaciliter med bl.a. personalerum, omklædning, toilet og bad, lederkontor, mødelokaler til både internt og eksternt brug. Desuden får mega-institutionen et helt nyt produktionskøkken, der skal lave mad til alle husets 300 børn og voksne.

Bæredygtighedsplan og energioptimering

Borgmester Peter Rahbæk Juel kalder opbygningen af de nye børnehuse et vigtigt skridt på vejen mod et Vollsmose med en mere blandet og indbydende bydel, som børnefamilier i højere grad aktivt vil vælge til:

– Med tre nye børnehuse på vej tager vi endnu et skridt i den rigtige retning i omdannelsen af Vollsmose. Ambitionen er klar: Vi vil skabe en levende og blandet bydel, som i endnu højere grad kan danne rammen om det gode liv for både voksne og børn. Bydelens fysiske udtryk er allerede i gang med at forvandle sig – og nu sender vi det næste tydelige signal om, at Vollsmoses mindste børn skal have de bedst mulige afsæt ind i livet, siger Peter Rahbæk Juel.

De tre nye børnehusene får hver sit tema - kultur, natur og science samt fællestemaet bevægelse. Visualisering: Arkitektfirmaet Vallentin Haugland
De tre nye børnehusene får hver sit tema – kultur, natur og science samt fællestemaet bevægelse. Visualisering: Arkitektfirmaet Vallentin Haugland

Det har været vigtig for Odense Kommune, at det 63 mio. kr. dyre projekt overholder kommunens bæredygtighedsstrategi, der tager udgangspunkt i FN’s verdensmål. Der er derfor udarbejdet en bæredygtighedsplan, hvor der bl.a. har været fokus på variansstudier af materialer, tilgængeligheds- og genanvendelsesstrategier. Desuden skal den 24 år gamle skole energioptimeres.

Et vigtigt tilbud

By- og kulturrådmand Søren Windell er tilfreds med, at den ellers gode skolebygning nu får nyt liv i form af børnehuse.

Læs også: Fyrtårn i Nørresundby: Børn og unge samles i nyt fælles univers

– Transformationen af Vollsmose kommer et stort skridt nærmere med de tre børnehuse. Bydelen er åbnet op med nye veje og bedre sammenhæng med resten af Odense, og børnehusene er et vigtigt tilbud til nuværende borgere og tilflytterne til en ny, mere åben og mere blandet bydel tæt ved Odense Å, siger han.

10. 000 kvm temalegepladser

De tre børnehuse får etableret 10.000 kvm nye legepladser, der adskiller sig ved hver deres tema; Kultur, Science og Natur. Kulturlegepladsen vil have fokus på musik, teater og kunst. Den vil desuden rumme en udendørs scene.

Læs også: Lommepark bliver grønt åndehul for Odenses borgere

Science-legepladsen skal have et mere urbant udtryk med fokus på leg og læring, der kombinerer elektronik med læring, leg, bevægelse, motion og glæde. De tre temaer skal være med til at differentiere/adskille de tre børnehuse fra hinanden, så hvert hus har sin egen identitet og skaber et positivt fokus på området.

Udearealerne indrettes med fokus på biodiversitet i hjemmehørende arter og øvrig beplantning, der vækker nysgerrighed og giver rum til læring.

Relateret indhold