2021 står i renoveringens tegn

Hver tredje adspurgte i en ny undersøgelse foretaget af Dansk Arkitektpanel mener, at energiudbedringer og renoveringsprojekter bliver årets hit.
Bæredytighed er tidens store trend, og renoveringer af den eksisterende bygningsmasse er et vigtigt våben i klimakampen. Foto: Dansk Arkitektpanel.
Bæredytighed er tidens store trend, og renoveringer af den eksisterende bygningsmasse er et vigtigt våben i klimakampen. Foto: Dansk Arkitektpanel.

Efter et travlt 2020 kigger den danske byggebranche ind i et nyt år, der igen kommer til at byde på store renoveringsprojekter. DI Dansk Industri spår, at det professionelle renoveringsmarked vil vækste med yderligere 10 procent i 2021, svarende til en stigning på godt 10 milliarder kroner.

Det smitter af på landets arkitektkontorer, der ser en stor vækst i antallet af projekter med fokus på renovering og energiudbedringer. Det viser en ny undersøgelse af Dansk Arkitektpanel blandt 94 arkitekter, bygningskonstruktører og rådgivere.

Adspurgt hvilke type projekter, der vil blive bygget mest af i 2021, peger 33 procent af respondenterne på energi- og renoveringsprojekter, kun overgået af boliger. 31 procent mener desuden, at renovering kommer til at præge branchen i 2021. Til sammenligning peger 19 procent på nybyggeri.

Offentlig og alment byggeri går forrest

Blandt paneldeltagerne i Dansk Arkitektpanel er partner, arkitekt og kreativ chef hos tegnestuen arkitektfirmaet Nord, Marie Mølgaard Vinther. Hun forklarer udviklingen med, at branchen har stigende fokus på at renovere, fremfor at bygge nyt.

– Mens der i flere år har været fokus på nybyggeri, så ser vi nu tendens til, at der bliver sat fokus på udbedringer af den eksisterende bygningsmasse. Det gælder i særdeleshed inden for det offentlige og almene område, hvor der til stadighed kommer mere fokus på at opkvalificere og fremtidssikre den eksisterende bygningsmasse, der samtidig skal sikre en god drift og minimal vedligeholdelse. Og det ser vi effekterne af lige nu, siger hun.

Desuden har flere politiske greb hjulpet både den private og professionelle del af branchen på vej. Det fortæller markedsdirektør hos byggematerialeleverandøren Cembrit, Karsten Østergaard Larsen.

– Fra politisk side har man holdt hånden under byggeriet ved eksempelvis at fjerne anlægsloftet, forhøje håndværkerfradraget og udbetale danskernes indefrosne feriepenge. Det har givet arbejde til den professionelle del af markedet, ligesom mange danske boligejere har fået større incitament til at igangsætte renoveringer, siger han.

Centralt i klimakampen

Dansk Arkitektpanels seneste undersøgelse slår samtidig fast, at bæredygtighed også er øverst på agendaen hos landets tegnestuer. Hele 87 procent af paneldeltagerne mener, at bæredygtighed er den største trend i byggeriet lige nu.

Og i takt med at bæredygtighed vinder større indpas i branchen, så kommer energiudbedringer automatisk til at spille en større rolle.

– Vi kan ikke snakke om bæredygtighed i byggeriet, uden at snakke om renovering også. Energiudbedringer er den nemmeste vej mod at reducere branchens klimaaftryk, og det er netop også derfor, at der er lagt op til store udbedringer af den eksisterende bygningsmasse i både Danmark og Europa de næste mange år, lyder det fra Karsten Østergaard Larsen.

Tilbage hos arkitektfirmaet Nord mener Marie Mølgaard Vinther også, at energirenoveringer er med til at skubbe på den grønne udvikling i byggeriet.

– Der er ikke nogen tvivl om, at byggebranchen overordnet set bevæger sig i en mere bæredygtig retning, og det kan jo blandt andet tilskrives de mange energirenoveringer, vi ser lige nu. I mange år er de grønne tanker ofte startet hos arkitekterne og øvrige rådgivere, men i dag ser investorer, bygherrer og developers også på bæredygtighed som en fast bestanddel af de fleste projekter. Det tror jeg sker, fordi flere har fået øjnene op for, at energirenoveringer er rentable og dermed attraktive, ligesom energirenoveringer og øvrige bæredygtige tiltag med til at fremtidssikre bygningerne i den grønne omstilling, siger hun slutteligt.

Relateret indhold