Om prisen
- Renover prisen uddeles af Realdania og GI. Selv om renovering fylder mere end halvdelen af den samlede produktion i byggebranchen, er det primært nybyggeri, der bliver belønnet med priser. Det er prisen med til at lave om på. Det særlige ved prisen er derudover, at den hylder et helt projekt frem for en enkelt bidragsyder.
- Renover prisen er en pris til alle, der har været involveret i det vindende projekt – lige fra bygherre til rådgivere og håndværkere.
I alt 200 projekter nåede at blive indstillet, inden deadline i dag 1. marts, og de tæller både små og store renoveringsprojekter fra hele landet – lige fra Esbjerg i vest til Bornholm i øst.
De indstillede projekter byder på flere interessante og innovative renoveringer. For eksempel er en gammel DSB-remisegrund i Esbjerg blevet til et pulserende mekka for gadeidræt, og gamle gymnastiksale i København N har undergået en forvandling, så de nu huser både bibliotek og nye tidssvarende studie- og undervisningslokaler.
– Målet med Renover prisen har fra begyndelsen været at bringe de gode renoveringseksempler frem i lyset, så de kan bidrage til endnu mere renovering. Jeg er imponeret over at se, hvordan der i år både er private renoveringer og større renoveringsprojekter med i opløbet blandt årets indstillinger, siger Lars Axelsen, der er administrerende direktør i GI.
Stor interesse for ny pris
I anledning af at Renover prisen fylder fem år og for at anerkende den almene sektors vigtige samfundsnytte rolle og betydning for hele byggebranchen, uddeles i år også en særlig pris målrettet de almene renoveringsprojekter, Jubilæumsprisen.
Jubilæumsprisen har fået stor opmærksomhed, og der er blevet indstillet 81 projekter til den nye pris.
– I de almene renoveringsprojekter ser vi ofte eksempler på renoveringsløsninger, der kan fungere som inspiration for hele branchen. Og indstillingerne til Jubilæumsprisen i år er ingen undtagelse. Særligt er det en glæde at se, at der blandt de indstillede er projekter, som tydeligvis har gjort en forskel for de mennesker, der bor i bebyggelsen, siger Anne Skovbro, der er filantropidirektør i Realdania.
Et eksempel på et indstillet alment projekt er renoveringen af Gadehavegård i Taastrup, der er Danmarks første passivhusrenovering. Eller renoveringen af Søhusene i Nakskov på Lolland, der udover at være en energibesparende rækkehusbebyggelse også har formået at tiltrække beboere fra mere ressourcestærke segmenter af befolkningen.