I Realdania-kampagnen Underværker arbejder lokale frivillige over hele landet med byggeri for og til fællesskaber.
17 nye ildsjæleprojekter, der fordeler sig over hele landet får nu 12 millioner kroner til at realisere nye bygge- og renoveringsdrømme.
Underværkerne spænder fra samlingssted i en tidligere skole på Sejerø over cirkusfællesskab i en nedlagt lagerbygning på Odense Havn til en borgerdrevet butik i en landsby udenfor Skanderborg.
Der er Underværker i storbyer, mindre byer og landsbyer – alle vegne gavner projekterne fællesskabet, men særligt uden for de største byer kan der være brug for lokale mødesteder.
Aktiviteter inde og under åben himmel
Af de nye Underværker skaber flere oplevelser på landet og i mindre byer – ofte med udgangspunkt i genbrug af en tom bygning.
For eksempel skal en gammel lade på Bornholm være spillested og øvelokale, og en konkursramt friskole i Nibe skal være lokalt kulturhus, ligesom at flere Underværker har fokus på udendørs mødesteder blandt andet i form af et madmødested i Lejre, en friluftsscene i Svendborg og et projekt i Vendsyssel med fokus på biodiversitet:
– Vi kan se, at flere ildsjæle arbejder videre med at skabe aktiviteter under åben himmel. For eksempel støtter vi en badebro i Marstal på Ærø og et fællesskab af nordjyske frivillige, som vil formidle et særligt naturområde omkring Bindslev, siger Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania.
Hun glæder sig til at se nye ildsjæleprojekter sætte blus på fællesskabet i bygninger, landsbyer og byrum over hele Danmark og fremhæver ildsjæle som eksperter i at fylde forladte bygninger med liv og fællesskab og på den måde skabe rum til nye aktiviteter i hverdagen:
– For eksempel i små samfund på landet kan Underværker gøre en forskel og være med til at give lokalområdet et løft, siger hun.
I alt har 129 projekter søgt om støtte i denne ansøgningsrunde.