Samler årtiers viden om træ i nyt digitalt træleksikon

Viden helt tilbage fra 1950’ernes møbelsnedkere ligger til grund for det nye digitale træleksikon WoodLex. Den let tilgængelige viden skal gerne øge brugen af træ i byggebranchen.
Screenshot af internetsiden WoodLex, som der står med store hvide bogstaver over sitet
Det nye digitale opslagsværk WoodLex, der er målrettet arkitekter, håndværkere, designere og producenter, skal gøre det lettere at anvende træ i byggeriet. Skærmbillede fra woodlex.dk: Teknologisk Institut

Hvilken træsort er bedst at benytte, hvis jeg skal bygge en terrasse, en bjælkehytte eller opføre en bygning med limet konstruktionstræ? Det svar får man nu enkelt svar på i det nye digitale træleksikon woodlex.dk, som Teknologisk Institut står bag.

Formålet med sitet er at gøre teknisk viden om træ let tilgængelig for alle i bygge- og møbelindustrien, så anvendelsen af træ i byggeriet sker med omtanke og til de formål, som træets kvaliteter understøtter. Gøres tilgangen til træ lettere understøttes brugen af træ, lyder rationalet.

For øget brug af træ kan bidrage til at nedbringe byggeriets CO2-udledning. Dog kun hvis det bruges rigtigt. Det kræver nemlig den rette viden at bruge det korrekt og optimalt – både teknisk og æstetisk.

Læs også

Under 5 kg CO2e: Nrep forventer at opnå rekordlavt klimaaftryk med træbyggeri

Konsulent Stine Lønbro fra Teknologisk Institut, der er specialist i trækonstruktioner, siger:

– Vi er nødt til at tænke mere over, hvordan vi anvender vores ressourcer. Træ er et fantastisk materiale, der kan opnå en lang levetid, men det kræver, at det anvendes hensigtsmæssigt, der hvor det giver mening og på et solidt vidensgrundlag. WoodLex er udviklet for at gøre viden om træarter og deres anvendelser lettere tilgængelig og brugbar for branchen.

40 forskellige træarter

På sitet kan man som bruger vælge hvad træet skal bruges til – gulve, vinduer og døre, bjælkehuse, limet konstruktionstræ, terrasser eller til særlig anvendelse som f.eks. jernbanesveller, havemøbler, legetøj, legepladser, køkkenredskaber eller drejetræ.

På siden om træarter kan man lære mere om 40 forskellige træarter. Her kan man f.eks. læse, at træarten Merbau vokser i lavtliggende tropeskove i Sydøstasien og på Madagaskar. At træet kan opnå en højde på 45 m og en diameter på 2 m.

Den største gevinst ved at benytte træ i byggeriet fås i de bærende konstruktioner, viser Rambølls studie. Foto: Getty Images
Hvilket træ er bedst at bruge til en bærende trækonstruktion? Svaret findes i det nye træleksikon. Foto: Getty Images

I Danmark benyttes Merbau bl.a. til parketgulve, men kan på grund af træets gode styrkeegenskaber, høje holdbarhed og lave volumensvind ved tørring også benyttes til tungt belastede konstruktioner som broer, havne- og sluseanlæg, jernbanesveller og gulve med meget trafik.

Her kan man også få viden om f.eks. træets farve, brugsklasse- og holdbarhedsklasse, bearbejdelighed, fugtbetingede dimensionsændringer mv.

Bog opdateret i digital form

WoodLex.dk er især tiltænkt arkitekter, håndværkere, designere og producenter. De får med det nye digitalt opslagsværk årtiers viden om træ samlet ét sted. For indholdet på woodlex.dk bygger på trebindsværket Møbelsnedkerens Træbog, som blev samlet og udgivet af Teknologisk Institut i 2022.

Læs også

Afprøver halm, hamp og ålegræs i det der kan blive fremtidens boliger

Bogen, der oprindeligt blev skabt gennem et samarbejde mellem 20 møbelsnedkere under ledelse af snedkermester Topp i slutningen af 1950’erne, har nu fået nyt liv i en opdateret digital form.

Med WoodLex bliver den store mængde specialiserede viden om træarter ikke blot bevaret for eftertiden, men også gjort tilgængelig for nye generationer af fagfolk. Centerchef på Teknologisk Institut, Niels Morsing, siger:

– Vores håb er, at WoodLex kan blive et fast referencepunkt i byggebranchen og møbelindustrien, og at det kan inspirere til mere og bedre anvendelse af forskellige træarter, så brugen også hviler på et mere robust og samlet datasæt, hvor de vigtigste egenskaber ved træarterne er angivet.

Læs også

Tre vidt forskellige træbyggerier klar til finalen om lavemissions-pris

Tilblivelsen af det nye træleksikon er støttet af Realdania, Boligfonden Kuben og Stark Fonden.

Relateret indhold