Om projektet
- Rådhuset er tegnet af PLH Arkitekter og ALL, og det bygges af Casa.
- Byggeriet bliver i otte etager + tagterrasse og kælder.
- Arealet bliver cirka 8600 kvadratmeter + cirka 980 kvadratmeter kælder.
- Grundareal er cirka 5650 kvadratmeter.
- Det nye rådhus forventes at være indflytningsklar i slutningen af 2022.
- Høje-Taastrup er den kommune (bortset fra Ærø), der 2019-2021 har de højeste anlægsudgifter pr. indbygger. Som en af de første kommuner i Europa har Høje-Taastrup underskrevet en international aftale om at udnytte jordens ressourcer bedre, og kommunen deltager i EU-projektet CityLoops, som skal udvikle metoder og værktøjer, så byggeaffald og overskudsjord bliver til ressourcer.
Råstoffer bliver inden for en kort fremtid en mangelvare. I hvert fald anslog Region Hovedstaden i 2018, at der kun er råstoffer som for eksempel sten nok i hovedstadsområdet til de næste 10 års forbrug.
Med de fremtidsudsigter for øje har Høje-Taastrup taget udfordringen op i forbindelse med byggeriet af kommunens nye rådhus. Der er nemlig revet boligblokke ned i Taastrupgård, og betonen er af så god kvalitet, at den kan bruges til rådhusets fundament i stedet for “blot” at bruges til underlag til veje og stier. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.
Betonen er støbt af CE-mærkede materialer under en akkrediteret, certificeret produktionskontrol. Betonen har således gennemgået et omfattende testprogram og er blevet kvalitetssikret.
Den rigtige vej
Støbningen af fundamentet gik i gang i begyndelsen af marts, og projektet er resultatet af et samarbejde mellem kommunen, boligselskabet KAB, betonproducenten Unicon, affalds- og ressourcevirksomheden Norrecco, betonlaboratoriet Pelcon og entreprenøren Casa – det vil siger hele kæden fra nedrivning og nedknusning af betonfundament til betonblanding, betonproduktion og byggeri.
– Jeg er utrolig stolt over, at det sammen med engagerede partnere er lykkes at gå forrest og bruge genbrugsbeton. Det er den rigtige vej at gå, så vi bruger færre råstoffer og skåner vores klima og miljø. Høje-Taastrup har gang i flere store byggearbejder, og derfor giver det rigtig god mening for os at være ambitiøse omkring, hvordan vi kan genanvende byggematerialer. Det er rådhuset et rigtig godt eksempel på, siger borgmester Michael Ziegler.
Sparer 27 lastbillæs
Rådhuset bliver den første større offentlige bygning i Danmark, hvor der anvendes genbrugsbeton. Der skal bruges 1088 tons genanvendt tilslag fra Taastrupgård til rådhuset – det svarer til cirka 27 lastbillæs råstoffer, der ikke skal graves op af jorden.
– Som en af Danmarks førende ejendomsudviklere og totalentreprenører har vi en forpligtelse til at gå forrest i arbejdet med at gøre byggeri mere bæredygtigt. Dette projekt er et glimrende eksempel på, at det bedst opnås i samarbejde. Vi er nok mange aktører, men de muligheder og erfaringer, der skabes i rådhus-projektet, kan gøre en forskel for mange danskere i årene, der kommer, siger administrerende direktør i Casa, Torben Modvig, der bakkes op af den administrerende direktør for betonlaboratoriet Pelcon:
– Det er ressourcebesparende og indlysende fornuftigt at genanvende betonen fra de udtjente dele af Taastrupgård i nærmiljøet – og så danner genbrugsbetonen både reelt og i overført betydning det kommende bæredygtige fundament til det nye Høje-Taastrup C, siger Peter Laugesen.
Velkendt viden, men sjældent anvendt
Selvom man i mange år har haft nok viden til at støbe genbrugsbeton, betragtes det stadig som ret nyt. Dels kræver det god planlægning: Når man skal anvende beton, skal man i god tid i kontakt med nogen, der skal af med beton. Dels skal man følge betonen i alle led – nedrivning, nedknusning, betonblanding og så videre – for at holde den i en god kvalitet.
– Beton udgør fortsat det væsentligste byggemateriale, og vi ser derfor store perspektiver i en øget genanvendelse af byggematerialer fra gamle bygninger i ny beton til nye bygninger i Danmark, hvor ressourceeffektivitet og grøn omstilling står højt på dagsordenen. Projekter som dette er vigtige for at få erfaringer og referencer så normer og standarder kan justeres på betryggende vis, forklarer teknologichef Ib Bælum Jensen fra Unicon.
Også hos Norrecco ser man perspektiver ved rådhus-projektets fokus på genanvendelse.
– Vi er stolte af være en del af dette projekt, som er med til at bane vejen for at bruge genbrugstilslag i ny beton. Det er en god og cirkulær måde at forvalte råstofferne i form af sten på. Når vi bruger dem til genanvendelse, som ligger højt i affaldshierarkiet, så understøtter det intentionerne i Miljøstyrelsens affaldsplan, fortæller udviklingschef hos Norrecco, Jette Bjerre Hansen.
Genbrug af byggematerialer kaldes for ‘et fyrtårnsprojekt’ i Boligselskabet AKB Taastrup, der administreres af KAB, hvor Claus Bjørton er kundechef og programansvarlig for omdannelsen af boligområdet Taastrupgaard. I de kommende år skal der renoveres op mod 2000 almene boliger i Høje-Taastrup Kommune, så der er potentiale for endnu mere fokus på klima og bæredygtighed.