Når der i dag opføres bygninger i flere etager, kræver bygningsreglementet ofte brug af brandbeskyttet træ. Men nogle gange søger bygherrer alternativer, f.eks. ubehandlet og dermed ikke-brandbeskyttet træ.
Siden 2022 har et partnerskab bestående af bygherrerne Nrep, CPH Village og Fælledby samt DBI og producenten Frøslev samarbejdet om Biofacades:UpHigh-projektet, som netop har til formål at udvide grænserne for, hvor højt man i Danmark kan bygge facader i ikke-brandbeskyttet træ og andre biobaserede materialer.
DBI giver AI-hjælp til junglen af brandkrav i bygningsreglementet
I den forbindelse er der gennemført i alt ti fuldskala facadebrandtest af forskellige løsninger, og de sidste to brandtest stod træleverandøren Frøslev Træ for.
Produktspecialist i Frøslev Træ, Thomas Lindner Nielsen, som i fællesskab med kollega og brandteknisk specialist Thomas Venås har arbejdet sammen om projektet de seneste år, fortæller:
– I fællesskab designede vi nogle konstruktioner med såkaldte flammeafbøjere, der har til formål at forhindre en eventuel brand i at sprede sig mellem etager. Vi ønskede at dokumentere ikke-brandbeskyttet træs egenskaber i fuldskala brandtest, og vi opnåede rigtig gode resultater. Derfor besluttede vi i de sidste to test, som Frøslev Træ stod for, at gå skidtet videre.
Ny klimaaftale overser brandsikkerheden
Han og fortsætter:
– Vi implementerede således nye tanker og ideer, hvor vi bl.a. designede mindre flammeafbøjere og testede også malet træ. Til stor glæde for os og andre i byggebranchen viste begge opbygninger sig at performe rigtig godt, idet væsentlig brandspredning ikke fandt sted.
Thomas Lindner Nielsen tilføjer, at man i de to test har anvendt trætypen Embla ThermoWood, der som følge af behandlingen har et lavt fugtindhold og dermed en mindre modstandsdygtighed over for brand end træ, der ikke er termobehandlet.
Ifølge ham betyder de vellykkede brandtests, at en test af andre træarter med højere fugtindhold sandsynligvis vil klare sig endnu bedre.
Godkendte løsninger skal i brug
Hos rådgivningsvirksomheden Rambøll, som har været certificeret brandrådgiver på flere af projektets byggerier, glæder man sig over den læring, som de forskellige forsøg har givet i ft. at finde nye metoder til at kontrollere brandspredning på træfacader i ikke-brandbeskyttet træ:
– Konkret er der med de ti test opnået ny og brugbar dokumentation, der kan indgå i en vurdering af en bygnings samlede brandsikring, hvor Frøslev Træs to sidste test med mindre flammeafbøjere og overfladebehandling har været med til at kvalitetssikre og styrke dokumentationen yderligere, forklarer certificeret brandrådgiver hos Rambøll, Anders Bach Vestergaard.
Lad os gøre 2025 til året, hvor biobaseret bliver rigtig mainstream
Hos Fælledby fortæller projektchef Anders Aabye Mulvad, at det var en no-brainer at indgå i samarbejdet, hvor bygherren kan bidrage til at imødekomme nogle af de lovgivnings- og byggetekniske problemstillinger, som man i dag oplever ift. brand, forklarer han:
– De ti fuldskala brandtest har heldigvis gjort os meget klogere, og de har skabt grundlaget for, at det skal blive nemmere at bygge med ikke-brandimprægnerede træfacader. Vores ambition er derfor også, at vi i et eller andet omfang nu vil indarbejde de testede og godkendte løsninger én til en i vores byggerier.
Projektet er støttet af Realdania og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.