Isolering: Brandtest åbner op for flere biobaserede konstruktioner

DBI har gennemført en række brandtests på biobaserede konstruktioner, som viser, at bl.a. ålegræs, træfibre og papiruld kan erstatte konventionelle isoleringstyper i etagebyggeri.
Til projektet Wood:UpHigh har blandt andre isoleringsleverandøren Nviro bidraget med sparring og leveret biobaserede isoleringskonstruktioner med papiruld og træfiberisolering, som har været igennem brandtests i DBIs prøvningshal i Hvidovre.
Til projektet Wood:UpHigh har blandt andre isoleringsleverandøren Nviro bidraget med sparring og leveret biobaserede isoleringskonstruktioner med papiruld og træfiberisolering, som har været igennem brandtests i DBIs prøvningshal i Hvidovre.

Biogent byggeri kræver brug af byggematerialer som træ, halm, strå, jord, ler osv., som er fornybare, kan lagre CO2 og dermed bidrage til at nedbringe byggeriets klimaaftryk markant.

For at indsamle dokumentation og accelerere udviklingen af det biobaserede byggeri har Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) og entreprenørvirksomheden Logik & Co. oprettet det nationale projekt Wood:UpHigh – og for nylig er foretaget omfattende brandtests i DBIs prøvningshal i Hvidovre.

Læs også: Udfordrer fremtidens byggeri med svampe, biocement og silicium

Testene viser, at en brand i forskellige trækonstruktioner kombineret med biobaseret materiale af bl.a. ålegræs, træfibre og papiruld lever op til de ønskede funktionskrav. Ifølge DBIs egen konklusion kan de biobaserede isoleringsmaterialer således erstatte eksempelvis stenuld, hvis de pakkes ind i gips eller lerpuds.

– Vores brandtests viser, at alle de biobaserede konstruktioner lever op til tre ønskede funktionskrav; langsom brandspredning, tid til evakuering og opretholdt bæreevne – og det åbner for rigtig mange nye potentielle isoleringsmaterialer, fortæller Christian Fundby Schou, der er Head of Product Design hos DBI.

Større kendskab i udlandet

Til projektet Wood:UpHigh har blandt andre isoleringsleverandøren Nviro bidraget med sparring og leveret biobaserede isoleringskonstruktioner med papiruld og træfiberisolering til brandtestene for nyligt.

De nye undersøgelser vækker naturligt glæde hos virksomheden – særligt man møder flere fordomme om brandsikkerheden på isoleringsløsningerne i Danmark, mens udlandet generelt har både et større kendskab til og mere erfaring med biobaseret isolering:

– Materialerne og principperne for de konstruktionsopbygninger, som er testet, er anvendt mange steder i verden, bl.a. Tyskland og Østrig – og biobaseret isolering er generelt stærkt efterspurgt i udlandet. Men i Danmark har man tidligere været lidt mere tilbageholdende, måske pga. manglende kendskab til brandsikkerheden. Men en brand brænder på præcis samme måde uanset landegrænse, siger direktør Per Thomsen.

Læs også: Tømrerelever får topkarakter for ‘grøn svendeprøve’ med biogene materialer

Han fortsætter:

– Et projekt som Wood:UpHigh er uden tvivl med til at åbne op for endnu flere muligheder for branchen som helhed. Rigtig mange bygherrer vil gerne bygge med flere biobaserede materialer og isolering, men det tager tid og ressourcer for en bygherre at sætte sig ind i området. Derfor er det her projekt helt unikt og vil forhåbentlig være med til at understrege de biobaserede løsninger som lige så sikrer som mere traditionelle isoleringsløsninger.

Wood:UpHigh-projektet er støttet af Realdania samt Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Relateret indhold