Historisk certifikat til producent af genbrugsbeton: “Det åbner for stor anvendelse i nybyggeri”

Recycon Elements genbrugsbeton, der udelukkende består af genanvendte materialer, er blevet certificeret DS/EN 206, hvilket åbner døren for udbredt anvendelse i den passive miljøklasse. Dermed kan genbrugsbetonen anvendes til bl.a. dækelementer til etageadskillelse i f.eks. store kontordomiciler og andre etagebyggerier - med stor CO2-besparelse og aflastning af grusgravene til følge.
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/121525_1_xl.jpg
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/121525_1_xl.jpg

Tirsdag d. 28. november 2023 var en helt speciel dag for Recycon Element – og reelt også miljøregnskabet for den danske byggesektor og de danske klimamål.

Ægteparret Annica og Jens Flade-Rasmussen, der både er stiftere og ledere af virksomheden, modtog på denne dag både DS/EN 206-certifikatet for genbrugsbetonen og DI Sydsjællands Initiativpris 2023.

– Det er første gang nogensinde i Europa, at en beton, der er baseret udelukkende på genanvendeligt tilslag og ingen nye råstoffer, er blevet tildelt en sådan certificering, der åbner døren for stor anvendelse i nybyggeri. Det er et stort skridt for den grønne omstilling i byggeriet og de danske klimamål, siger salgschef og udviklingsdirektør Jens Flade-Rasmussen.

Den certificerede genbrugsbeton vil kunne spare et stort CO2-aftryk og reducere presset på grusgravene.
Den certificerede genbrugsbeton vil kunne spare et stort CO2-aftryk og reducere presset på grusgravene.

– Med denne certificering kan genbrugsbetonen anvendes i konstruktionsbyggeri i passive miljøklasser, da den har samme styrke som ordinær beton, uddyber Jens Flade-Rasmussen, der har søgt patent på den særlige opskrift bag genbrugsbetonen.

Samme styrke som ordinær beton

Genbrugsbetonen er styrketestet af Teknologisk Institut og Fosroc, og certifikatet er udstedt af Bureau Veritas Certification Denmark. DS/EN 206-certifikatet vedrører beton i den passive miljøklasse, og idet knap 40 % af al solgt beton i Danmark er i den passive miljøklasse, er der lagt op til stor efterspørgsel fra de danske bygherrer, der har stor fokus på at reducere CO2-aftrykket.

– Vi vil i første halvår af 2024 kigge ind i at åbne en produktion af dækelementer baseret på vores certificerede genbrugsbeton. Vi vil dermed kunne tilbyde dækelementer til etageadskillelserne i etagebyggerier i Danmark.

Det er første gang i Europa, at en beton, der er baseret udelukkende på genanvendeligt tilslag og ingen nye råstoffer, er tildelt certificeringen, fortæller Jens Flade-Rasmussen.
Det er første gang i Europa, at en beton, der er baseret udelukkende på genanvendeligt tilslag og ingen nye råstoffer, er tildelt certificeringen, fortæller Jens Flade-Rasmussen.

– For byggerier, der anvender disse dækelementer, indebærer det således en markant reduktion i CO2-aftrykket. Men det betyder også, at vi letter presset på grusgravene, som vil være udtømte i løbet af få årtier, hvis vi ikke bruger alternative løsninger. Den moderne grusgrav ligger over jorden, siger Jens Flade-Rasmussen.

Han henviser til, at byggebranchen hvert år genererer omkring 4 mio. tons byggeaffald, der primært går til vejfyld eller deponi. Hvis blot halvdelen af de 4 mio. tons byggeaffald blev anvendt til genbrugsbeton anvendt i byggeriet, ville det spare mange lastbilers vej til og fra grusgravene. Idet en lastbil typisk har 30 tons sand og grus, er der tale om ca. 66.000 lastbilstransporter.

Kulminationen på en hurtig vækstrejse

Certificeringen af genbrugsbetonen er den foreløbige kulmination på en eksplosiv vækstrejse i Recycon Element.

Virksomheden blev stiftet så sent som i 2022 af Jens Flade-Rasmussen og hans kone, Annica Flade-Rasmussen, der er virksomhedens administrerende direktør. Baggrunden for stiftelsen var, at en kunde i Nordisk Beton, hvor Jens Flade-Rasmussen er administrerende direktør, efterspurgte en højstyrkebeton bestående af minimum 50 % genanvendte tilslag i betonen.

Virksomheden har på kort tid opnået stor succes, men er ikke kommet sovende til den.
Virksomheden har på kort tid opnået stor succes, men er ikke kommet sovende til den.

Jens Flade-Rasmussen tog udfordringen op og har efterfølgende videreudviklet og forfinet dette til i dag udelukkende at producere beton med 100 % genanvendte tilslag.

På kort tid fik Recycon Element etableret egen modtagerstation til modtagelse af det tunge byggeaffald, såsom beton, gasbeton, tegl/mursten og sanitet, og samarbejder med stort set alle modtagerstationer i landet.

DI Sydsjællands Initiativpris 2023

Virksomhedens genbrugsbeton baseret på 100 % tilslag af genanvendte materialer vakte opsigt i byggebranchen, og efterspørgslen på betonen steg kraftigt. Anvendelsesmulighederne var dog – trods overholdelse af alle grænseværdier og styrketestene hos Teknologisk Institut og Fosroc – i første omgang begrænset til gulve, trapper, kloakker, ikke-bærende vægge, udendørs arealer, støttemure m.v., da der var tale om ikke-certificeret beton.

Men Recycon har været særdeles aktiv og gjort opmærksom på genbrugsbetonens bæredygtige aftryk over for bl.a. mange kommuner, og det er blevet bemærket. Og der kom en særlig belønning på samme dag, som certifikatet blev udstedt i form af DI Sydsjællands Initiativpris 2023.

Virksomheden har søgt patent på den særlige opskrift bag genbrugsbetonen.
Virksomheden har søgt patent på den særlige opskrift bag genbrugsbetonen.

– Recycon Element er et lysende eksempel på en virksomhed, som prøver at gå nye veje og løse udfordringer, som kan komme os alle til gavn. Klimaaftrykket har et stort fokus i bygge- og anlægssektoren, og det er positivt, at vi får udviklet alternative produkt med et lavere CO2-aftryk, sagde Jesper Toftebjerg Andersen fra DI Sydsjælland i forbindelse med overrækkelsen af prisen.

– Vi er rigtig stolte over denne pris, som er en anerkendelse for udviklingen af de nye produkter med et lavere aftryk på vores klima. Det er hårdt arbejde at indtage en pionerrolle, for vi skal betræde nye stier og introducere et for markedet ukendt produkt, siger virksomhedens administrerende direktør, Annica Flade-Rasmussen.

Relateret indhold