Gamle tegl skal fra spjældet og ud i samfundet

Når Fængslet i Horsens sætter gang i en renovering, hvor hele vestfløjen bliver åbnet op og giver plads til en kultur- og konferencesal, er det planen, at de mange mursten skal genbruges andre steder.
Fængslet i Horsens har for længe siden skiftet fokus fra institution til museum og koncertsted. Nu skal bygningen have en overhaling. Pressefoto.
Fængslet i Horsens har for længe siden skiftet fokus fra institution til museum og koncertsted. Nu skal bygningen have en overhaling. Pressefoto.

Genanvendelse af mursten er populært. Det gælder således også i Horsens, hvor det tidligere statsfængsel nu skal levere genbrugstegl til andre byggerier.

Men først skal dog foretages en kvalitetsvurdering af stenene, da ikke alle de gamle mursten egner sig lige godt til indbygning i nye bygninger. For Lars Peter Salmonsen fra Teknologisk Institut har den opgave været særdeles interessant.

– Fængslets ydermure består af massivt murværk i cirka 80 centimeters tykkelse og dermed er der potentielt rigtigt mange mursten at genbruge. Bygningens alder og størrelse betyder dog også, at der formentlig er brugt mursten fra mange små teglværker. I starten af 1850’erne, hvor fængslet blev opført, var der generelt meget stor variation i kvaliteten – dels på grund af tidens produktionsmetoder, og dels fordi produktionen foregik på mange små lokale teglværker i og omkring Horsens, forklarer han.

Man har endnu ikke fundet de byggerier, som skal aftage stenene.

Solidt bygningsværk

Opgaven blev indledt med en besigtigelse af murværket. Her tog Lars Peter Salmonsen stikprøver for at afgøre, om der var anvendt flere kvaliteter. Efterfølgende blev prøverne sendt til laboratoriet for at vurdere holdbarheden.

Under besigtigelsen blev murværket desuden gennemgået for skader, og det blev vurderet, om skaderne hang sammen med enkelte murstensleveringer eller med murværkets grad af eksponering.

– Konklusionen var, at samtlige skader på murværket var opstået i forbindelse med særlig belastning, som kan være uhensigtsmæssig udførelse eller mangelfuld vedligeholdelse gennem tiden, eksempelvis utætte sålbænke og tagrender eller saltbelastning på grund af tøsaltning.

Derudover har alle udvendige mursten klaret knap 170 års belastning fra vind og vejr på en meget udsat beliggenhed og i en konstruktion, hvor de hverken er beskyttet mod slagregn eller frost.

– Det er alligevel noget og det giver grundlag for sige, at de kan holde til den belastning, de vil blive udsat for i langt de fleste moderne byggerier, siger Lars Peter Salmonsen.

Nyt liv til de gamle mursten

Selvom undersøgelsen af stikprøverne altså viste, at der er stor variation i råmaterialerne, og dermed bekræfter formodningen om, at man har anvendt mursten fra flere teglværker, så viste analysen også, at samtlige prøver udtaget både ind- og udvendigt var relativt højt brændte mursten med god frostfasthed.

Nogle af stenene fra fængslet er endog i meget dårlig stand. Men mange har også klaret sig bedre end ventet.
Nogle af stenene fra fængslet er endog i meget dårlig stand. Men mange har også klaret sig bedre end ventet.

Det overrasker Lars Peter Salmonsen, for det er ikke tidstypisk, at man har valgt at bruge mursten af meget høj kvalitet, også på steder hvor det ikke var strengt nødvendigt.

– Det tyder på, at man har haft midlerne til kun at bruge de allerstærkeste byggematerialer, og det betaler sig virkelig her 170 år senere, for det er et særdeles godt udgangspunkt for genbrug og betyder, at murstenene er egnede til at få et nyt liv, siger Lars Peter Salmonsen og slutter med en lidt fakta til nørderne.

– Jeg har ikke tidligere vurderet mursten fra et fængsel, men det var lidt finurligt, at opdage, at ydermurene i Fængslet er muret med relativt svag kalkmørtel, hvilket var normen på daværende tidspunkt, og er et godt udgangspunkt for genbrug, fordi det gør murstenene lette at adskille og rengøre. Men inde i cellerne stødte vi på en uhyre stærk, cementrig puds, som var armeret med finmasket hønsetråd og kraftig ståltråd – så fængslet er tydeligvis bygget med tanke for, at det skal være vanskeligt at komme ud, siger Lars Peter Salmonsen med et grin.

Relateret indhold