EU kigger med: Aalborg Portland indvier nyt anlæg til CO2-fangst

Det nye anlæg skal teste en ny teknologi, der potentielt kan eliminere en betydelig del af energiforbruget ved CO2-fangst og sikre en bedre udnyttelse af den opsamlede CO2, lyder det fra cementkoncernen.
Det nye CO2-fangstanlæg skal give værdifulde erfaringer, der kan bidrage til etableringen af et CO2-fangstanlæg i fuld skala, hvor målet er at fange mindst 400.000 tons CO2 i 2030.
Det nye CO2-fangstanlæg skal give værdifulde erfaringer, der kan bidrage til etableringen af et CO2-fangstanlæg i fuld skala, hvor målet er at fange mindst 400.000 tons CO2 i 2030.

Frem mod 2030 arbejder Aalborg Portland på at reducere sin CO2-udledning med 1,6 mio. tons.

Cementkoncernen har sat et loft på CO2-udledningen på 600.000 tons i 2030 uanset aktivitetsniveau – det svarer til en reduktion på 73 % af udledningen i 2021, hvor CO2-fangst skal levere en CO2-reduktion på mindst 400.000 tons om året.

Ifm. afviklingen af EU-konferencen CCUS Forum i den nordjyske hovedstad indvier og idriftsætter Aalborg Portland i næste uge et nyt pilotanlæg til CO2-fangst.

Læs også: Unikt testcenter til CO2-fangst åbner – klarer 100 kg om dagen

Det sker d. 27. november med deltagelse af Hans Kongelige Højhed Kronprinsen, EU’s energikommissær Kadri Simson og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

– CO2-fangst er afgørende for Danmarks og Aalborg Portlands klimamål, og med idriftsættelsen af et nyt pilotanlæg til CO2-fangst lægger Aalborg Portland en ny trædesten på vejen mod danskproduceret cement med markant lavere CO2-aftryk, siger CEO Søren Holm Christensen, Aalborg Portland.

Værdifulde erfaringer

Han fortæller videre, at ambitionen er at reducere virksomhedens CO2-udledninger med 73 % i 2030 sammenlignet med udledningen i 2021 – og dermed levere det største enkeltstående bidrag til regeringens klimamål:

– Det nye CO2-fangstanlæg skal i den forbindelse give os værdifulde erfaringer, der kan bidrage til etableringen af et CO2-fangstanlæg i fuld skala, hvormed målet er at fange mindst 400.000 tons CO2 i 2030.

Læs også: Nyt oversigtskort skal fremme CO2-fangst – og skabe dansk eksport

Anlægget opføres i regi af det EU-støttede projektsamarbejde ConsenCus, der har en række internationale forskningsinstitutioner og virksomheder med ombord.

Projektet har bl.a. til formål at teste en ny teknologi inden for CCUS (carbon capture utilization and storage), der potentielt kan eliminere en betydelig del af energiforbruget ved CO2-fangst og sikre en bedre udnyttelse af den opsamlede CO2.

Stort potentiale

I 2022 etablerede Aalborg Portland sit første pilotanlæg til CO2-fangst i samarbejde med DTU og med støtte fra Innovationsfonden under projektnavnet Cort.

Anlægget, der har fanget CO2 hos cementkoncernen i godt 10 måneder, har netop forladt fabrikken, og det erstattes således af ConsenCus-anlægget.

Læs også: Dansk Beton øger ambitionen: 70 pct. CO2-reduktion i 2030

– Vi er med det første anlæg blevet bekræftede i, at CO2-fangst fra vores produktion er muligt, og at potentialet er stort. Samtidig er vi blevet væsentligt klogere på, hvordan CCS-teknologien reagerer i sammenhæng med vores produktion og de danske klimaforhold. Nu ser vi frem til at gøre os yderligere erfaringer med teknologierne bag CCS, siger direktør for Corporate Affairs hos Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen.

Massive investeringer

Formålet med opførelsen af det nye anlæg er at teste en mere energieffektiv CCS-teknologi, der potentielt kan halvere energiforbruget ift. traditionelle CO2-fangstmetoder ved at drive processen udelukkende via elektricitet.

Samtidig vil parterne med det nye anlæg undersøge mulighederne for at skabe et mere anvendeligt slutprodukt af den indfangede CO2. Anlægget kan således omdanne den indfangede CO2 til kaliumformat, der udgør en værdifuld ressource for den kemiske industri.

Læs også: Aalborg Portland jagter mere CO2 – og reduktion af energiforbruget

– CO2-fangst er en teknologi, vi tror på og planlægger at investere massivt i de kommende år, da det er afgørende, at vi på sigt kan fange og lagre den naturligt bundne CO2, der frigives fra råstoffet kridt, som er et uomgængeligt materiale i cementproduktion, siger Michael Lundgaard Thomsen.

ConsenCus-projektet har modtaget støtte fra EU’s Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram.

Relateret indhold