Der er brug for, at flere bygger forretning på andres affald

Gamle Mursten' lever af at rense og sælge brugte mursten til nyt byggeri. Men det er vigtigt, at flere virksomheder udnytter potentialet på genbrugspladserne, hvis målet om 60 % genanvendelse i 2030 skal opfyldes.
Der findes muligheder for at komme i gang med at sælge andre genbrugsbyggematerialer end mursten.
Der findes muligheder for at komme i gang med at sælge andre genbrugsbyggematerialer end mursten.

Ifølge Affaldsregnskab 2019 skabte vi i Danmark 12,7 millioner ton affald. 3,5 millioner kom fra husholdningerne, mens 5 millioner blev genereret i bygge- og anlægsbranchen.

Og byggeaffald udleder CO2, hvis det ikke ryger tilbage i kredsløbet i nybyggeriet, men blot blive sendt til krusning. I 2016 foretog Miljøstyrelsen blandt andet en samfundsøkonomisk analyse, der viste, at potentialet for genbrug af mursten ligger på 47,3 millioner mursten om året i Danmark svarende til en besparelse på 22.500 tons CO2.

Læs også: Grand Hotel renoveres fra inderst til yderst

Svendborg-firmaet Gamle Mursten har specialiseret sig oprensning af brugte mursten, som dermed kommer retur til byggebranchen i så høj kvalitet, at de både kan bruges 1:1 i nybyg og er godkendt som CE-mærket byggemateriale.

Blandt andre af landet genbrugspladser samarbejder Gamle Mursten med Kolding Nord Genbrugsplads om at sende brugte mursten videre til byggebranchen. Det betyder, at flere mursten, der ellers havde udsigt til at ende som byggeaffald fra privatpersoners gør-det-selv-projekter, kan komme tilbage i cirkulation.

– Når genbrugspladserne er med, er det lettere at få flere til at tænke med hele vejen rundt. Borgerne skal vide: Det er jeres mursten. De bliver genbrugt. Det virker, siger Claus Juul Nielsen, direktør i Gamle Mursten.

Som effekt af samarbejdet mellem Gamle Mursten og Kolding Nord Genbrugsplads er murstenen til facaden på byens nye daginstitution, Kildemosen, hentet fra en gammel, nedrevet kaserne, der tidligere lå på grunden. Foto: Ulrik Pedersen, Redux Affald og Genbrug.
Som effekt af samarbejdet mellem Gamle Mursten og Kolding Nord Genbrugsplads er murstenen til facaden på byens nye daginstitution, Kildemosen, hentet fra en gammel, nedrevet kaserne, der tidligere lå på grunden. Foto: Ulrik Pedersen, Redux Affald og Genbrug.

Han tilføjer:

– Materialerne fra mursten er vildt gode, fordi de er så ensartede. Derfor kan gamle mursten holde i 200 år, og det er muligt at opbygge en ressourcebank, hvis vi alle samler ind. Hvis først murstenene bliver knust, så er skaden sket. Derefter kan de kun genanvendes som vejfyld. Men vi kommer til at mangle de ressourcer rundt omkring, for det koster CO2 at brænde nye mursten. Derfor tror jeg også, at efterspørgslen vil stige i takt med, at vi gerne vil undgå at udlede CO2, som vi gør, når vi brænder nye sten. For de gamle mursten er tilgængelige i store mængder.

Genbrugsbutik, donationer og hvad med gamle spær og bjælker?

Når Kolding Nord Genbrugsplads vælger at lave en særskilt indsamling af brugte mursten til et privat firma, skal det ses i lyset af de mange nye muligheder, kommunens erhvervsliv allerede har på genbrugspladserne i dag.

For eksempel kan virksomheder med adresse i Kolding Kommune få udleveret et genbrugspas, der giver adgang til at hente ting fra containerne på kommunens fem genbrugspladser. En privat genbrugsbutik, der holder til på Kolding Nord Genbrugsplads, kører en forretning, hvor der bliver solgt ting, der ofte er hentet med genbrugspasset i hånden.

Læs også: Danskerne er motiveret for bæredygtige boligtiltag

En anden mulighed for kommunens virksomheder er at donere overskudsmaterialer eller fejlproduktioner til Skatkammeret, der arbejder i regi af kommunens afdeling Redux – Affald og Genbrug. De forskellige leverancer som for eksempel plastlåg, papruller eller stofrester bliver brugt til leg og læring af kommunens børnehaver, skoler og højere uddannelser.

– Desværre er Skatkammeret kun en dråbe i havet i forhold til det flow af affald, der løber gennem Danmark. Det blev til 12,7 millioner ton affald i 2019, og mængderne er kun stigende. Det bedste vil derfor være, hvis flere virksomheder begynder at lave en forretning ud af andres restprodukter – og en ide er at få samarbejdet i gang, allerede før materialerne rammer genbrugspladserne, siger Martin Pedersen Stub, projektleder i cirkulær økonomi, Redux – Affald og Genbrug i Kolding Kommune.

Bygningernes facader med mursten i gule nuancer står som et symbol på, at bæredygtigt byggeri med genbrugsmaterialer er muligt - også i stor skala. Foto: Ulrik Pedersen, Redux Affald og Genbrug.
Bygningernes facader med mursten i gule nuancer står som et symbol på, at bæredygtigt byggeri med genbrugsmaterialer er muligt – også i stor skala. Foto: Ulrik Pedersen, Redux Affald og Genbrug.

Hos Gamle Mursten er direktør Claus Juul Nielsen med på idéen om konkurrence fra flere virksomheder, der kan finde en niche i brugte materialer, for eksempel fra genbrugspladserne:

– Der findes muligheder for at komme i gang med at sælge genbrugsbyggematerialer. Det kunne være gamle spær eller træbjælker, der ikke skal fungere som bærende konstruktioner, eller hvad med teglsten? Mit bedste råd er, at hvis en virksomhed vil kaste sig ud i det, skal den sikre sig en ensartethed i de materialer, den påtager sig ansvaret for.

Uudnyttet potentiale på genbrugspladserne

Gamle Mursten renser godt tre millioner mursten om året, så der er stadig rigeligt med sten til andre virksomheder, der vil arbejde med en cirkulær produktion. Det gælder både mursten, beton, gasbeton og tagsten og mange andre gode materialer på genbrugspladserne, der bliver blandet i containeren og sendt til knusning hver dag:

– Derfor er det vigtigt, at virksomheder ser og udnytter det potentiale, der ligger gemt på genbrugspladserne og genbruger materialerne tættest muligt på deres oprindelige form. Hvis vi som samfund skal nå målet om 60 % genanvendelse i 2030, kan virksomheder ikke fortsætte med at købe ind til produktionen i det omfang, som det foregår i dag, siger Martin Pedersen Stub og fortæller, at de meget gerne samarbejder med virksomheder, der ser potentialet i at få indsamlet restprodukter og skabe en forretning ud af det.

Relateret indhold