Dansk Beton øger ambitionen: 70 pct. CO2-reduktion i 2030

Fra at ville halvere CO2-aftrykket fra betonbyggeri i 2030 hæver organisationen nu ambitionen i et nyt roadmap - som danner grundlag for de kommende års aktiviteter i betonindustrien.
I 2019 blev der i Danmark brugt 4,4 mio. m3 beton svarende til ca. 10 mio. ton beton årligt. I 2022 var forbruget af beton steget til 11 mio. ton. En m3 beton inklusiv armering udleder i gennemsnit ca. 290 kg CO2, hvoraf de ca. 85 % kommer fra cement. Genrefoto: Gettyimages.
I 2019 blev der i Danmark brugt 4,4 mio. m3 beton svarende til ca. 10 mio. ton beton årligt. I 2022 var forbruget af beton steget til 11 mio. ton. En m3 beton inklusiv armering udleder i gennemsnit ca. 290 kg CO2, hvoraf de ca. 85 % kommer fra cement. Genrefoto: Gettyimages.

I 2019 udgav Dansk Beton i regi af Bæredygtig Beton initiativet (BBi)et roadmap med et mål om at halvere CO2-aftrykket fra betonbyggeri i 2030.

Nu hæver organisationen i et nyt roadmap ambitionen til 70 % – en målsætning, der bl.a. udspringer af cementindustriens hævede målsætninger for 2030:

– Betonindustriens største aftryk ligger i den cement, der indgår i betonen, så når cementindustrien hæver barren, er det oplagt at genberegne betonindustriens målsætning under antagelse af, at cementindustrien lykkes, siger Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton.

Læs også: Hold søges: Byg med mest mulig beton – og mindst muligt klimaaftryk

Hertil supplerer Casper Mathiasen, bestyrelsesleder i Dansk Beton og direktør i Unicon:

– Mange præsenterer målsætninger uden fremskrivning for CO2-reduktioner, men her kommer vi med en valid fremskrivning af CO2-reduktionener for vores branche.

Et pejlemærke for medlemmerne

Han understreger, at det er vigtigt, at betonbranchen hele tiden flytter sig og samtidig sikrer, at alle visioner er velunderbyggede og faktuelle:

– Den nye målsætning for betonindustrien vil være et pejlemærke for Dansk Betons medlemmer i de kommende år og være grundlaget for de aktiviteter, der igangsættes i betonindustrien.

Fremskrivningen af forventet CO2-udledning i 2030 er baseret på:

– En forventning om, at betonmængder til byggeri vil falde som resultat af mere ressourceeffektivt byggeri, mens betonmængderne til anlæg vil stige som resultat af behovet for nye anlæg i den grønne omstilling og klimatilpasning f.eks. kystsikringer og energianlæg.

– Cementfremstillingen (scope 3) følger visionerne fra Aalborg Portlands roadmap for 2030, hvor det antages, at der sker en 73 % reduktion i CO2-udledningerne.

– Der opnås 10 % CO2-reduktion hos betonproducenterne som følge af optimerede betonrecepter med reduceret cementindhold i betonen.

– Cement importeret fra udlandet (scope 3) opnår samme CO2-reduktioner som visionerne i Aalborg Portlands roadmap.

– Armeringsfremstilling (scope 3) opnår 50 % CO2-reduktion jf. roadmap fra stålindustrien.

– Fremstilling af delmaterialer til beton (scope 3) opnår 50 % CO2-reduktion.

Læs også: Pensionsselskab vil bygge med ler frem for beton

– For betonproducenternes scope 1 – transport af beton – forventer fabriksbetonindustrien, at en stor del af flåden er elektrificeret. Transport af betonelementer vil være mindre elektrificeret.

– For betonproducenternes scope 2 – udledninger på fabrikkerne – forventes markante reduceringer som følge af Energistyrelsens fremskrivninger for energiforsyning.

– Samlet set er der regnet med en reduktion for betonproducenterne på 50 % for scope 1 og 2, og det er valgt at betragte dem samlet, da det udgør en mindre del af det samlede aftryk.

BBi er forankret i Dansk Beton, som er en branchesammenslutning under DI Byggeri. Initiativet består af mere end 70 centrale aktører i bygge- og anlægsbranchen, som samarbejder om at reducere CO2-udledningen fra betonbyggeri og -anlæg.

Relateret indhold