Brandtest baner vejen for etagedæk med synligt træ og biobaseret isolering

Et nyudviklet etagedæk har netop bestået en omfattende brandtest. Dermed er vejen banet for at benytte dækelementer med delvist synlige træbjælker i kombination med biobaseret isolering i etageboligbyggeri.
Kravet til brandmodstandsevnen var 60 minutter (REI60), men først efter omkring 90 minutter var ilden brændt helt igennem gipspladerne, hvorefter CLT-konstruktionen blev fuldt eksponeret. Foto: DBI
Kravet til brandmodstandsevnen var 60 minutter (REI60), men først efter omkring 90 minutter var ilden brændt helt igennem gipspladerne, hvorefter CLT-konstruktionen blev fuldt eksponeret. Foto: DBI

Et etagedæk med synlige træbjælker og biobaseret isolering, som er udviklet til Mini CO2 Etagehus Træ, Realdania By & Bygs igangværende femetagers forsøgsbyggeri i træ, har bestået en omfattende brandtest hos DBI.

Etagedækket er udviklet af Jaja Architects, Onv Arkitekter, Moe Ingeniører og træentreprenør Blumer Lehmann Group i forbindelse med testbyggeriet, der opføres som et ‘monomaterielt hus’, hvor træ benyttes som materiale i så mange af etagebyggeriets dele som muligt.

Det nyudviklede ribbedæk er baseret på en tynd CLT-skive, limtræsbjælker og konstruktionstræ, der er lydisoleret med papirisolering. I træbyggeri kan brand være en stor udfordring, og testen var derfor en vigtig milepæl i forsøgsbyggeriet.

Ud over brandtesten bliver der udført transparente og fuldt omfattende levetidsberegninger, ligesom træ som materiale bliver vurderet ud fra en række kvalitetsparametre som for eksempel konstruktion, arkitektur, indeklima, fleksibilitet, brand, råd, tilgængelighed af ressourcer og byggetid.

Forsøgsbyggeriet bliver opført i Kanalbyen sammen med Realdania By & Bygs andet udviklingsbyggeri ‘Det effektive byggeri’, som har fokus på at skabe mere effektive byggeprocesser og mere bæredygtighed i byggeriet via digitale værktøjer, så ressourceforbrug og -spild i byggeprocessen nedbringes.

Ved at opføre de to byggerier på samme tid og sted bliver det blandet andet nemmere for byggebranchen at besøge byggerierne undervejs og til slut.

Det nyudviklede ribbedæk, der blev brandtestet hos DBI, skal benyttes i Realdanias Mini CO2 Etagehus Træ.
Det nyudviklede ribbedæk, der blev brandtestet hos DBI, skal benyttes i Realdanias Mini CO2 Etagehus Træ.

Vejen er banet

Brandtesten af etagedækket, der tænkes benyttet i MiniCO2 Etagehus Træ, var samtidig også den første storskalatest i projektet ‘Wood:UpHigh’, en stort anlagt brandtest-forsøgsrække, som bl.a. vil skabe et gratis og offentligt tilgængeligt online katalog med dokumenterede løsninger for, hvordan man på en brandsikker måde kan bygge med trækonstruktioner i kombination med biobaseret isolering i etagebyggeri.

– Kravet til brandmodstandsevnen var 60 minutter (REI60), men først efter omkring 90 minutter var ilden brændt helt igennem gipspladerne, hvorefter CLT-konstruktionen blev fuldt eksponeret. Efter 110 minutter blev prøvningen stoppet for at undgå beskadigelse af testudstyr, selvom konstruktionen stadig opfyldte alle testkriterier. Vores foreløbige data indikerer, at der stadig var en vis margin med hensyn til konstruktionens bæreevne, fortæller Gustav Wallgren, Resistance to Fire Engineer, DBI.

Med den nylige og succesrige test forud for byggeriet af MiniCO2 Etagehus Træ er vejen banet for at benytte dækelementer med delvist synlige træbjælker i kombination med biobaseret isolering i etageboligbyggeri.

Mindst lige så godt som mineraluld

Allerede i 2016 klarede papirisolering fra CBI Danmark (nu: Nviro) sig lige så godt som mineraluld, da DBI testede isolerede gipsvægge i forhold til REI60.

Her konkluderede ingeniør fra DBI’s brandprøvningsafdeling, Dan Lauridsen, at granuleret papir i den rette kvalitet og med den rette densitet beskytter trækonstruktionen mindst lige så godt som mineraluld. Testen var dengang en såkaldt udviklingsprøvning og ikke en komplet klassifikationsprøvning med henblik på at brandklassificere konstruktionen.

– Forsøget viser, at der er god grund til at teste sådanne konstruktioner, fordi de efter alt at dømme vil kunne få samme brandklassifikation som en tilsvarende væg isoleret med mineraluld, udtalte Dan Lauridsen dengang.

Også byggemarkedet Havnens Hænder, der udelukkende forhandler biobaserede materialer, er gået brandtest-vejen hos DBI og har dertil fået udarbejdet systembeskrivelser af bl.a. isolerende hamp og græs pakket ind i ler. Også disse foreløbige tests var en succes.

– Det er meget positivt og interessant, at de indikative resultater er lovende, siger direktør Ib Bertelsen fra DBI, der kalder brandtestene vigtige i brandinstituttets indsats for at bringe flere biobaserede og cirkulære produkter ind i byggeriet.

– De er et vigtigt skridt på vejen mod at dokumentere, at biobaseret og brandsikkert ikke er modstridende størrelser.

Næste fase: akustik-test

Næste fase af MiniCO2 Etagehus Træ-projektet omfatter bl.a. en akustik-test, som skal eftervise, at opbygning og isolering af etagedækket virker i forhold til de lige så udfordrende krav til trin- og rumlyd, som et etagedæk skal leve op til.

Dette efterår inviteres interesserede til et erhvervsarrangement om de foreløbige erfaringer i MiniCO2 Etagehus Træ samt Realdania By & Byg to øvrige, igangsatte forsøgsbyggerier MiniCO2 Etagehus Tegl og Det effektive byggeri.

Forsøgsbyggeriet MiniCO2 Etagehus Træ forventes færdigopført i 2023.

Relateret indhold