Træ i Byggeriet
- Er en interesseorganisation for danske virksomheder, der har træ og træbaserede produkter som hovedaktivitet.
- Organisationen er stiftet i foråret 2019 og består af 30 toneangivende virksomheder inden for byggesektoren.
- Alle har fokus på træ og er dedikeret til en øget anvendelse af træ i byggeriet.
Den perfekte storm har ramt byggeriets forsyningskæder. Mangel på visse byggematerialer og stor global byggeaktivitet har presset priserne voldsomt op. Træ er et af materialerne, der er stor efterspørgsel på lige nu – ligesom med jern, stål og hvid isolering.
I den situation er det fristende at vælge andre og mere tilgængelige byggematerialer for at holde fremdrift i byggeprojekterne.
Nu advarer Træ i byggeriet mod at udskifte træ med andre materialer – for det går ud over bæredygtigheden.
Tænk langsigtet
– De store prisstigninger har rystet markedet, fordi de er kommet på én gang, men der er ikke grund til at gå i panik. Det er en naturlig konsekvens af den pludselige og massive efterspørgsel fra blandt andet Kina og Nordamerika, hvor udbuddet ikke har kunnet følge med. For nogle betyder det, at projekter bliver udskudt, og det kan i sidste ende være en sund udvikling for markedet, fordi udbud og efterspørgsel på den måde kan nå at tilpasse sig hinanden, Martin L. Petersen, næstformand, Træ i Byggeriet
– Men de aktuelle udfordringer må ikke stå i vejen for fortsat at træffe det gode og bæredygtige valg, når der de næste mange måneder og år skal renoveres og bygges nyt, siger han og opfordrer til at tænke langsigtet:
– Vi må stå sammen og være tålmodige. Og ikke mindst fastholde fokus på byggebranchens positive udvikling og fortsætte med at tage de miljørigtige, langsigtede valg.
Træ, en fornybar ressource
I Træ i byggeriet glæder man sig over de seneste års stigende brug af træ i byggeprojekter, fordi det ifølge organisationen vidner om et aktivt valg af et grønnere og mere bæredygtigt byggeri
– Den positive udvikling skal vi holde fast i – også selvom der lige nu er en aktuel ubalance mellem udbud og efterspørgsel, også for træet, hvor man har svært ved at følge med i forhold til opskæringen af det, siger Martin L. Petersen.
– For træ er ikke bare blandt de allermest langsigtede løsninger, der virkelig kan bidrage til indfrielsen af den nationale målsætning om at reducere drivhusgasudledninger med 70 procent inden 2030. Det er også et byggemateriale, vi ikke kommer til at løbe tør for.
Han peger på, at ifølge rapporten State of Europe’s Forests 2020, så er Europas skovarealer vokset med ni procent i løbet af de seneste 30 år – og blot trefjerdedele af tilvæksten bliver lige nu høstet.
– Træ er altså en fornybar ressource, for når der fældes et træ, plantes der et nyt. Og den gave skal vi tage imod.