630 tons mursten fra over 100 år gamle bygninger får nyt liv

Bygningerne på grunden for det gamle Frederikssund jernstøberi- og maskinfabrik er revet ned for at give plads til en ny bydel. Mursten, tømmer, møbler og meget andet genbruges og genanvendes dog i stor stil.
Hos nedrivningsfirmaet Søndergaard glæder man sig over, at bygningerne på Fioma-grunden i Frederikssund har kunnet 'donere' så mange materialer videre. Foto: Søndergaard.
Hos nedrivningsfirmaet Søndergaard glæder man sig over, at bygningerne på Fioma-grunden i Frederikssund har kunnet 'donere' så mange materialer videre. Foto: Søndergaard.

‘Frederikssund Jernstøberi- og Maskinfabrik’ har lagt navn til Fioma-grunden, hvor en karakteristisk rødstensbygning og tilstødende industribygninger blev opført fra ca. 1860 til 1910.

De er nu blevet fjernet efter, at en bygningsgennemgang af samtlige bygninger slog fast, at ejendommene var i meget dårlig stand – tag, vinduer og inddækninger var nedslidte, og flere bygninger var ramt af fugtskader.

Beslutningen blev derfor at fjerne bygningerne til fordel for 143 boliger på 14.000 m2, som opføres af ejendomsudviklingsselskabet Raundahl og Moesby.

I samme stilart som de gamle bygninger fra jernstøberi og maskinfabrikken opføres boligerne som 2-3 værelseslejligheder med altan eller terrasse. Der opføres 9 bygninger i 2-6 etager, hvor hver bygning får sig eget facadeudtryk.

Som at flyve til og fra New York 55 gange

I projektet har nedrivningsfirmaet Søndergaard, der har hovedkontor i Frederikssund, haft stort fokus på direkte genbrug af de materialer, der kunne bruges i sin oprindelige form i nye konstellationer.

Blandt andet er kørt 630 tons mursten til samarbejdspartneren Gamle Mursten, der renser mursten og videresælger dem til nyt byggeri; der er kørt tømmer til RGS, der renser og gensælger træet; den lokale entreprenør, 3BYG, har fået byggematerialer til at opføre skure med; møbler og andre dele er blevet videregivet via auktioner på Klarvik, mens resten af materialerne er genanvendt på traditionel vis ved omdannelse til nye produkter, der kan indgå i nyt byggeri.

På Fioma-grunden fjernes her bygningerne til fordel for 143 boliger på 14.000 m2. Foto: Søndergaard.
På Fioma-grunden fjernes her bygningerne til fordel for 143 boliger på 14.000 m2. Foto: Søndergaard.

Og særligt murstenen er egnet til genbrug, fortæller Claus Juul Nielsen, ejer Gamle Mursten:

– Da bygningerne er opført før 1960, er de bygget i en tid, hvor man primært anvendte kalkmørtel til byggeri, og det er meget lettere at rense af. Siden 1960 har man primært brugt cementmørtel, og denne type mørtel er desværre så stærk, at det er umuligt at afrense murstenene, uden at de går i stykker, siger han og understreger værdien af at genbruge mursten:

– At genbruge mursten skaber en besparelse på ca. 0,5 kg. CO2 pr. mursten ift. at producere nye mursten. Det er abstrakt – men det betyder, at de 630 ton mursten har sparet omkring 154 ton CO2. Det svarer til, at et passagerfly fragtes tur/retur fra København til New York 55 gange.

Murstenene fra Fioma-grunden anvendes til den igangværende opførsel af et nyt håndværkerkollegie i Horsens. Kollegiet skal huse 84 håndværkslærlinge og vil byde på helt særlige værkstedsfaciliteter og fællesarealer. Det er BRFfonden, Fonden for Håndværkskollegier, der er bygherre på projektet, og opførelsen af byggeriet begyndte i august 2021 og forventes afsluttet i 2023.

Relateret indhold