Vismændene spiller hasard med de sunde offentlige finanser

Danmark har takket være et godt udgangspunkt med sunde offentlige finanser haft de økonomiske muskler til at understøtte økonomien under krisen. Den nyeste rapport fra Det Økonomiske Råd lægger desværre op til en lempelse af den finanspolitiske disciplin i fremtiden.
Fini Beilin er direktør i Dansk Arbejdsgiverforening. Pressefoto.
Fini Beilin er direktør i Dansk Arbejdsgiverforening. Pressefoto.

Handlemulighederne i finanspolitikken er skabt af en mangeårig ansvarlig linje i den økonomiske politik. Derfor er det ærgerligt, at Vismændene foreslår at slække på den finanspolitiske disciplin, idet vismændene argumenterer for at lempe de nuværende krav i budgetloven og samtidig stiller spørgsmålstegn ved målsætningen om strukturel balance i 2025.

2020 har været en sundhedstest for dansk økonomi, og heldigvis ser det ud til, at vi er kommet nogenlunde heldskinnet igennem. Udgangspunktet for at vi har klaret testen bedre end de fleste er, at vi i over et årti har haft en stram styring af de offentlige udgifter. Desværre lægger de økonomiske vismænd op til, at der i fremtiden kan slækkes på den økonomiske ansvarlighed. Det mener jeg. ikke er den rigtige vej at gå. Selvom fremtidsudsigterne er usikre, så er det alligevel sikkert, at dansk økonomi ikke har været igennem sin sidste krise. Den finanspolitiske disciplin i budgetloven bør derfor videreføres, så vi også i fremtiden står godt rustet til at klare økonomiske udfordringer.

Derudover konkluderer vismændene også, at blandt andet hjælpepakker har medvirket til, at dansk økonomi har klaret krisen relativt godt sammenlignet med andre lande.

Coronakrisen har skabt en helt ekstraordinær situation både samfundsmæssigt og rent økonomisk. På få dage skulle der spændes et sikkerhedsnet ud under danske lønmodtagere og virksomheder. Derfor er det også meget tilfredsstillende at få vismændenes ord for, at hvis ikke arbejdsmarkedets parter havde stablet den midlertidige lønkompensationsordning hurtigt på benene, kunne dansk økonomi i dag have stået et dårligere sted, end hvad tilfældet rent faktisk er.

Relateret indhold