Vi skal væk fra decimalrytteriet og i stedet finde de grønnere løsninger sammen

Den grønne omstilling er i stigende grad blevet til et spørgsmål om grænseværdier, hvor polerne trækker sig stadigt længere væk fra hinanden. Men tiden er knap, og branchen har brug for at finde fælles forståelse frem for at bekæmpe hinanden på decimaler.

De senere år har mange virksomheder, foreninger og organisationer gjort gode tiltag og udsendt tydelige signaler om vigtigheden af grøn omstilling i bygge-og ejendomsbranchen.

I Byggesocietetet vil vi ligeledes kreditere de mange frivillige kræfter på tværs af branchen, som har udfærdiget ambitiøse initiativer og forsøgt at skubbe branchen og vores politikere i den rigtige retning.

Sammen med skærpede dokumentationskrav fra såvel nationalt som EU-plan rykker udviklingen i den rigtige retning. Vi er ikke længere optaget af hvorfor, men hvordan, og det er positivt, selvom vejen stadig er lang og tiden knap.

Tallet må ikke blive et mål i sig selv

I Byggesocietetet ser vi dog også tendenser til et skred i bygge- og ejendomsbranchen, som traditionelt har været kendetegnet ved et stærkt sammenhold på tværs af hele værdikæden og en indbyrdes respektfuld, kollegial og støttende tone.

I dag oplever vi en stigende polarisering og uenighed i spørgsmål om f.eks. grænseværdier til trods for, at vi dybest set har den samme dagsorden.

Uhensigtsmæssigt tager konkurrerende aktiviteter og organisationer kampen op mod hinanden og bruger forholdsvist meget tid og ressourcer på at tale om decimaler:

5,8 kg CO2-ækv./m2/år, 7,2 kg CO2-ækv./m2/år eller 8,0 kg CO2-ækv./m2/år, som regeringen har præsenteret i deres seneste udspil og dermed en stramning fra de tidligere 12 kg CO2-ækv./m2/år.

Læs også

Regeringen vil stramme klimakravene – forhandlingerne er i gang

Vi mener ikke, at tallet må blive et mål i sig selv. Det helt afgørende er at skabe forståelse for, at det ikke handler om det enkelte veludførte projekt, men indsigten i kompleksiteten og behovet for at sadle om gennem systematisering og skalerbarhed. Det er vores største udfordring og hver dag skal vi flytte os i den rigtige retning. Vi skal dele vores løsninger og opmuntre andre til at gøre det samme.

Vi når ingen vegne ved at brænde broer frem for at bygge dem, og i den klima- og biodiversitetskrise, som vi befinder os i, kræver det et kognitivt skifte i branchen.

Mere dialog

I Byggesocietetet vil vi gerne række ud til branchen og opfordre den til at mødes på tværs til dialog om, hvordan vi kommer videre fra decimalrytteriet og risikoen for postulater om greenwashing.

Derfor er det også temaet på vores konference Byggebranchen ser Grønt, som vi afholder sammen med Byens Netværk i morgen d. 30. maj. Her forsøger vi at dykke ned i de udfordringer og dilemmaer, der spænder ben for den grønne omstilling, og ser samtidig på, hvordan nye løsninger kan bane vejen for klimalederskab på tværs af hele byggeriet. Vi vil her foreslå en efterfølgende dialog med branchens aktører om emnet. Og naturligvis følge op på det efter konferencen.

Vi skal huske, at det går den rigtige vej, ligesom vi ikke må glemme, at der skal mere fart på. Vi skal tage kvantespring, men det kommer vi ikke til uden løsninger gennem koordinerede samarbejde på tværs.

Og udgangspunktet for ethvert samarbejde er fælles forståelse frem for kamp.

Relateret indhold