Toppen nærmer sig for opsvinget i bygge- og anlægsbranchen

Bo Sandberg. Foto: Dansk Byggeri.
Bo Sandberg. Foto: Dansk Byggeri.

På ryggen af nogle særdeles gode år, er vi langsomt ved at nå toppen af opsvinget i bygge- og anlægsbranchen.

Det ses til dels i tal fra Danmarks Statistik, som viser, at der var 173.500 beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen i fjerde kvartal af 2018 mod 173.200 tredje kvartal – en beskeden stigning på 300.

Samtidig ser vi den kvartalsvise byggebeskæftigelse – populært kaldet byggeriets “kongetal” – befinde sig på det højeste niveau i ti år og med en mere flad udvikling i horisonten. Byggeriet er fortsat præget af ikke at kunne tiltrække nok kvalificerede medarbejdere.

Nej tak til opgaver

Mange byggevirksomheder måtte samtidig sige nej tak til opgaver i 2018. Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, var der alene i 2. halvår af 2018 godt 5.600 ledige jobs, som virksomhederne ikke kunne besætte. Så ideelt set kunne bygge- og anlægsbranchen have haft en kraftigere jobvækst.

Det er især boligbyggeri, superhospitaler og mange renoveringsopgaver i forbindelse med, at der blev handlet mange boliger, der sikrede en pæn jobvækst på 3,7 procent i bygge- og anlægsbranchen i 2018, men vi forventer en svagt stigende beskæftigelse i 2019, hvor vi når toppen af opsvinget. Hos Dansk Byggeri forventer vi en udfladning og måske endda et fald i byggebeskæftigelsen i 2020.

Hurtigere nedtur i anlæg

De udsigter gælder dog ikke alle dele af branchen.

I løbet af 2018 er beskæftigelsen for anlægsentreprenører faldet med 900 personer, svarende til et fald på 4,4 procent fra 2017 til 2018. Og mens vi venter på en langsigtet infrastrukturplan, vil pilen for beskæftigelsen inden for vej- og baneanlæg fortsat pege nedad.

Samtidig tyder alt på, at vi os et mætningspunkt på ejerlejlighedsmarkedet i hovedstaden, der dog læmpes af nye boligskatteregler, som gør det fordelagtigt at komme ind på ejerlejlighedsmarkedet før 2021. Under det hele ligger en solid bund af renoveringsaktivitet, der i år vil fortsætte med at spænde et sikkerhedsnet ud under byggebranchens jobskabelse.

Relateret indhold