To udfordringer – en løsning

Niels Techen er formand for SMVdanmark.
Niels Techen er formand for SMVdanmark.

De økonomiske vismænd fremhæver i deres nye analyse, at opsvinget risikerer at ende i en overophedning af økonomien, fordi virksomhederne mangler arbejdskraft.

Samtidig viser analysen, at gruppen af ufaglærte med dansk baggrund på offentlig forsørgelse er vokset betydeligt siden årtusindskiftet.

Halvdelen af de unge, der starter på en erhvervsuddannelse, falder fra i løbet af uddannelsen. Det er en af forklaringerne på, at vi mangler faglærte i vores virksomheder. Vismændene viser i deres analyse, at det løfter beskæftigelsen med ca. 10 procentpoint at tage en erhvervsuddannelse. Derfor skal vi investere endnu mere i at styrke vores erhvervsskoler og sikre, at de får mange flere til at gennemføre.

Vismændene påpeger, at vi med fordel kan hente mere arbejdskraft i udlandet. Et synspunkt SMVdanmark bakker op om. Endvidere mener SMVdanmark, at vi bør gøre det mere fordelagtigt at investere i ny teknologi, der frigør arbejdskraft. Fx ved at indføre et fradrag på 150 pct. for sådanne investeringer.

Traditionen tro – fristes man til at sige – foreslår vismændene at afskaffe BoligJobordningen. Vismændene har selvfølgelig en pointe i, at det medvirker til at øge efterspørgslen. Men glemmer, at en af de helt store fordele ved BoligJobordningen er, at den – som det eneste tiltag – medvirker til at nedbringe sort arbejde.

Sort arbejde har et årligt omfang på 34 milliarder kroner. Et tal, der er alt for stort. Derfor er en ordning som BoligJob vigtig for, at vi får flyttet noget af det sorte arbejde over på regning, så der bliver betalt skat og moms af opgaverne.

Relateret indhold