Selvom der i salgsopstillingen står, at rækkehuset er 120 kvadratmeter stort, så er det ikke sikkert, at tallet er korrekt.
I 2014 blev der ifølge Bygnings- og Boligregisteret, BBR, bygget 3.274 millioner kvadratmeter boliger, erhvervsbygninger og offentlige bygninger i Danmark. I dag er det tal justeret til 4.416 millioner kvadratmeter. Der er altså i 2014 blevet bygget 35 procent flere kvadratmeter end først registreret. Det samme gør sig gældende i 2013 og 2012, hvor antallet af nybyggede kvadratmeter senest er justeret op med henholdsvis 41 og 43 procent. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.
Det betyder ikke kun, at familien derhjemme pludselig har mere eller mindre plads, end de gik og troede, men det betyder også noget rent økonomisk.
Hvis boligen viser sig at være mindre end først antaget, så bliver friværdien mindre, og det kan få betydning for realkreditlånet. Hvis boligen viser sig at være større, for eksempel fordi en tilbygning ikke er regnet med i det samlede areal, så stiger ejendomsskatten.
Det kan også være, at loftet er blevet sat i stand og indrettet til beboelse, uden at de ekstra kvadratmeter er indberettet til BBR. Og så risikerer man, at forsikringen ikke dækker indbo, fordi den selvfølgelig kun dækker det areal, som blev oplyst, da forsikringen blev tegnet. Her kan nogle boligejere få sig en kedelig overraskelse.
Afslag i salgspris
Selv efter boligen er solgt kan en upræcis opmåling af boligen koste dyrt. En boligejer i midtjylland solgte tilbage i 2007 et 150 kvadratmeter stort hus. Efterfølgende opdagede den nye ejer, at huset kun var 122 kvadratmeter stort og slæbte derfor sælger i retten. Her fik den nye boligejer i 2013 i Højesteret et nedslag i den oprindelige salgspris på 150.000 kroner.
Kommunerne sjusker desværre med registreringerne af de byggetilladelser, som de løbende giver, og mange boligejere ved ikke, at de også har ansvaret for at indberette. Det kan give en økonomisk huskekage til boligejerne.