Stop skyttegravskrigen om boligpolitikken

Carsten Mai, politisk rådgiver, sociolog.
Carsten Mai, politisk rådgiver, sociolog.

Spændingen er udløst. Den længe ventede rapport fra ekspertgruppen vedrørende den forkætrede paragraf 5 stk. 2 i boligreguleringsloven blev offentliggjort i går. Der er tale om et digert værk tæt på to hundrede sider, og ingen kan beskylde ekspertgruppen for ikke at gå grundigt til værks, selvom de selv påpeger, at de kunne bruge mere tid til de komplicerede problemstillinger.

Sagen er kommet højt på den politiske dagsorden, efter at især et amerikansk ejet selskab har udvist, hvad man roligt kan kalde minimal politisk forståelse ved deres opkøb på det danske marked.

Lad os tage det positive først. Rapporten giver et flot overblik over de mange gældende regler og eksperterne fremlægger fire hovedmodeller og tre mindre modeller for, hvordan man kan regulere forholdene i fremtiden.

Mindre glædeligt, men ikke overraskende er det, at der ikke fremlægges en entydig konklusion og anbefaling til boligminister Kaare Dybvad og de partier i Folketinget, der skal skabe et flertal bag ministerens kommende lovforslag.

Rapporten er præget af, at både Ejendom Danmark og LLO har bidraget med lange mindretalsudtalelser. Hver især velargumenterede, men også stærkt forudsigelige. Man kan ikke aflæse, at parterne igennem de seks møder ekspertgruppen har holdt, seriøst har forsøgt at nærme sig hinanden.

Hensynet til at fastholde en nødvendig modernisering af ejendomsmassen står skarpt overfor synspunktet om, at de nye lejere i nyrenoverede lejligheder mødes af en tårnhøj og urimelig husleje.

Men ingen af parterne kan få alt, når lovforslaget på et tidspunkt skal stemmes igennem Folketinget. Sjældent har en sag som denne krævet et ærkedansk kompromis.

Boligministeren har naturligt nok forpligtiget sig politisk til et lovforslag, som for alvor gør en forskel. De grelle eksempler på udenlandske udlejeres bøllemetoder og høje huslejeniveauer har gjort det pinedød nødvendigt for ministeren at fremlægge et forslag, som kan bakkes op af regeringens støttepartier og de radikale. Men også Dansk Folkeparti kan i denne sag slutte sig til ministeren, da partiet i høj grad ser sig selv som repræsentanter for landets lejere.

Det vil være en fordel, hvis de borgerlige partier kommer ind på banen og påvirker lovforslagets endelige udformning. Udlejer- og lejersiden skal kunne se sig selv i spejlet, når lovforslaget er vedtaget, og både investorer og lejere skal leve med de nye regler i lang tid.

Debatten har været intens og påstandene hårde og langtfra altid korrekte. Det er tid til en blød landing.

Relateret indhold